facebook

З 1 травня в Україні запрацює послуга перенесення мобільного номера

З 1 травня в Україні запрацює послуга перенесення мобільного номера (MNP). Це означає, що абонент мобільного зв’язку зможе перейти на обслуговування до іншого оператора, зберігши свій мобільний номер.

Журналісти AIN.UA зібрали довідкову інформацію про те, як працює ця послуга, які будуть її умови і обмеження в Україні.

Що таке MNP?


MNP розшифровується як Mobile Number Portability – переносимість мобільного номера. Вона дає можливість абоненту зберегти номер при зміні мобільного оператора. Це можливо завдяки роботі централізованої бази даних, де є інформація про всі збережених номерах. За кордоном така послуга доступна вже давно. В Україні закон про неї ухвалений ще в 2010 році, але її запровадження постійно відкладали. Зараз, за даними НКРЗ (Національна комісія регулювання зв’язку), все готово, щоб послуга запрацювала з 1 травня цього року. Оператори тестують обладнання, необхідне для роботи MNP, і повідомляють, що в принципі готові до її запуску.

Як це буде працювати?

Номер буде переноситися з однієї мережі в іншу повністю, враховуючи код мережі оператора (перші три цифри). Користуватися послугою можуть всі абоненти. Однак абонентам передплаченого зв’язку потрібно буде зареєструватися в оператора або віддалено, або в магазині, надавши SIM-карту та документи, що підтверджують особу (це може бути не тільки паспорт, а й права, податковий номер і т.д.). Анонімні абоненти користуватися послугою не зможуть. Після цього потрібно буде подати заявку оператору – це можна буде зробити через сайти компаній за допомогою електронного підпису, або особисто принести документи в якийсь із магазинів оператора, до якого йде користувач. Абоненти контракту відразу можуть починати з подачі заявки. Юридичні особи можуть подавати групові заявки на перенесення номера. Завершальний етап: видача нової SIM-карти зі старим номером, але яка вже працює в новій мережі. При дзвінку на перенесений номер абоненти будуть чути голосове повідомлення про це. Перевірити, чи був номер перенесений, можна буде за допомогою USSD-запиту.

Читайте також:  Скільки заробив "Приватбанк" у 2018 році: приголомшлива сума

Скільки триває перенесення номера?

За даними “Vodafone Україна”, процес перенесення триватиме три робочі дні, при цьому абонент може вільно користуватися своїм номером. Але оператори не будуть переносити номера в святкові і вихідні дні. Коли номер буде перенесений в іншу мережу, абонент отримає нову SIM-карту замість старої. У процесі можна відмовитися від перенесення номера, якщо абонент передумав. За даними Vodafone, така можливість є “до половини терміну переносу”.

Скільки це коштує? На який тариф мене переведуть?

За даними “Київстар” і “Vodafone Україна”, послуга і нова SIM-карта для абонентів буде безплатною. При переході в нову мережу абонент зможе сам вибрати собі тариф; якщо він цього не зробив, його автоматично переведуть на один з чинних тарифів. Який саме, потрібно уточнювати на інформаційних сайтах операторів. Такі сайти вже працюють у “Київстар”, Vodafone і lifecell.

Що буде з грішми, які залишилися на старому рахунку?

Важливо розуміти, що гроші зі старого рахунку автоматично не переносяться на новий при зміні оператора. Для того, щоб отримати ці гроші, потрібно буде піти в магазин старого оператора і подати заяву про це із зазначенням даних банківського рахунку. Зазначимо, що всі сервіси, прив’язані до номера (наприклад, програми лояльності, авторизація в банківських додатках і т.д.) будуть працювати і після перенесення.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.