facebook

Відмова від повістки: яка санкція і чи можна «відкупитися» штрафом

Відмовившись отримати та підписати повістку, громадянин порушив правила військового обліку. За це передбачена адміністративна чи навіть кримінальна відповідальність.



Яке покарання чекає на шахраїв, в інтерв’ю Телеграфу пояснив речник ТЦК майор СП Полтавської області Роман Істомін. За його словами, «відкупитися» за виконання своїх функцій штрафами неможливо.

У разі відмови отримати повістку або підписати повістку на особу може бути складено протокол про адміністративне правопорушення. Відповідно до статті 210 КУпАП в особливий період штраф становить 50-100% неоподатковуваного мінімуму доходів громадян, що становить 850-1700 гривень. Крім того, адміністративна відповідальність встановлюється за нерозуміння повістки про з’ясування даних військового обліку.

В якому випадку буде кримінальна відповідальність? Якщо особа проігнорує виклик «на бійку», їй загрожує покарання у вигляді позбавлення волі від 3 до 5 років за статтею 336 Кримінального кодексу. Тобто коли військовозобов’язаний проходив ВЛК, але не прибув на мобілізаційний пункт у призначену дату, – пояснив Істомін.

Речник Полтавського обласного ТЦК та СП також додав, що всім військовозобов’язаним, імовірно, доведеться воювати, тому до цього треба готуватись.

Читайте також:  Повістки обіцяють вручати скрізь без винятків: в Україні триває загальна мобілізація

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.