facebook

Окупований Крим: “путін-ввєді-турістав!” (+ФОТО)

В український Крим



щороку приїздили від 5 до 6 мільйонів туристів. Переважна більшість – українці, незначну кількість складали росіяни та білоруси. Після окупації півострова РаSSєєй українського туриста повністю змінив російський. Про це – в публікації Deutsche Welle.

Опубліковані результати соцопитування “Левада-центру” свідчать, що кількість росіян, які в 2016 планують відпочити у Криму, складає лише 4%, найближчими роками – 10 відсотків. 59 % респондентів зовсім не збираються до раSSєйського Криму.

Окупаційна влада РаSSєї та кримські “гауляйтери” намагаються усіляко популяризувати півострів. Так, під час квітневої “прямої лінії” Путлер заявив, що обов’язково приїде на півострів на відпочинок. А “прокурорка” Криму Наталія Паклонская у своєму блозі написала, що відпустку разом із родиною провела неподалік від Ялти.

За даними експертів, нині все більше туристів, які відпочивають у Криму, обирають пансіонати та санаторії, завчасно бронюючи там місця. Меншою мірою це стосується приватних міні-готелів. Лише невелика частина відпочивальників припадає на приватний сектор.

Світлана володіє квартирою та котеджем в Алушті – одному з найпопулярніших міст серед жителів і гостей південного берега Криму. Кожного ранку вона приходить до автостанції з оголошенням “Житло”, аби запропонувати відпочивальникам помешкання: “Ажіотажу не спостерігається, люди приїздять в основному на вихідні. Як буде далі, подивимось”.

Вартість кімнати, яку пропонує Світлана, для однієї людини становитиме 500 руб (6,5 євро) за добу, на двох – 800 руб (11 євро). Через місяць ця ціна підвищиться у середньому на 50 відсотків.

Дорогою до набережної Алушти можна зустріти десятки людей з оголошеннями “Здається житло”. Часто домовласники сидять на стільчиках біля хвірток, очікуючи відпочивальників. Незважаючи на вихідний день, у місті незвично малолюдно. На набережній Алушти є певне пожвавлення, але говорити про наплив відпочивальників не доводиться.

Леонід, співвласник приватного міні-готелю під Ялтою, у бесіді з DW повідомив, що на липень-серпень – так званий високий сезон – місця бронюють дуже слабо: “Минулого року більшість номерів на цей період вже були зарезервовані. Чому зараз така низька активність, можу лише гадати: дається взнаки криза, падіння курсу ру-бля, низькі прибутки населення”.

За словами Леоніда, останнім часом помітна тенденція, коли відпочивальники надають перевагу квартирам у приватному секторі та готують собі їжу власноруч задля економії. Обід у їдальні в Алушті обійдеться одній особі у 300 руб (4 євро), в ресторані – у 1,5-2 рази дорожче.

Прогнозувати цьогорічний сезон Леонідові важко: “У нас було багато бронювань на період високого сезону, але в останній момент люди почали відмовлятися, можливо, знаходили більш дешеві варіанти”. За словами власника готелю, на початку літа він спілкувався із партнерами і вони вважають, що Крим цього року вже не такий популярний серед росіян.

Власник великого готелю преміум-класу, що знаходиться неподалік від найбільш упізнаваного символу Криму “Ластівчиного гнізда” в Ялті, просить не називати його імені. За його оцінкою, у порівнянні з минулим роком зростання туристичного потоку в Крим немає, навпаки – є зменшення: “Готелі заповнені на 25-30 %, санаторії та пансіонати – на 30-35 відсотків, приватний сектор узагалі відчуває труднощі”.

Однак санаторії, які отримують підтримку від окупантів, то там можна побачити іншу картину, продовжує співрозмовник: “Готель, який належить одному з великих банків РаSSєї, зараз має хороше заповнення, але це завдяки адміністративному ресурсу й бюджетникам”.

В одній із кримських турфірм звертають увагу на падіння платоспроможності відпочивальників. “Цього року туристи стали більш економними, – констатує співробітниця турфірми у розмові з DW. – Середній чек у ресторані впав до тисячі рублів (близько 14 євро)”.

Співрозмовниця вказує на зростання цін на туристичні послуги, при цьому рівень кримського сервісу давно викликає нарікання. “Одна екскурсія до “Ластівчиного гнізда” обійдеться у 1000-1200 руб (14-16 євро) Для родини із 3-4 осіб уже буде витратно”, – поскаржилася дівчина.

Тарас Микитюк спеціально для “Український простір Прикарпаття

За матеріалами Deutsche Welle (http://dw.com/p/1J8yV)

Читайте також:  Окупований Крим: вижити за будь-яку ціну!

Шукайте деталі в групі Facebook