facebook

Перед початком нового навчального року школи страждають від дефіциту вчителів через низькі заробітні плати та високі вимоги

Перед початком нового навчального року школи страждають від дефіциту вчителів через низькі заробітні плати та високі вимоги.

Паралельно журналісти публікують розслідування про закупівлю Інститутом модернізації змісту освіти, що підпорядковується МОН, підручників за завищеними цінами, а соціальні мережі бурхливо обговорюють впроваджувані МОН реформи.

Оксен Лісовий рідко дає інтерв’ю. Перед початком нового навчального року у BBC Україна отримала нагоду запитати його про проблеми в українській освіті та завади для їхнього вирішення.

Зарплата вчителів
BBC: Вчителі скаржаться, що їхня зарплата – така сама, як у касира без освіти. Чи є в них нестача і яка, зрештою, у них зарплата?

Оксен Лісовий: У нас є дефіцит вчителів по країні. Маємо найгостріший дефіцит вчителів інформатики, вчителів математики, вчителів англійської мови.

Середня зарплата вчителя – це 12 тисяч гривень. Залежно від навантаження, яке має вчитель, вона може бути більшою або меншою. Але це точно не та зарплата, яку я як міністр, і я як громадянин, і я як батько, хотів би, щоб отримував вчитель.

Ми знаємо, що Закон про освіту і його кінцеві положення передбачають підняття заробітної плати до трьох прожиткових мінімумів, на які ми, в принципі, виходимо. Але виходимо в тому числі з певним набором інструментів спрощення нарахування заробітної плати, щоб там не було пів сотні різноманітних надбавок і доплат, щоб це було простіше, зрозуміліше для вчителя.

На сьогодні педагоги-дошкільники соціально маргіналізовані: у них взагалі там шість тисяч заробітна плата. Їм доплачують до мінімуму, розумієте? І це неприйнятно.

BBC: Оці три прожиткових мінімуми – це 24 тисячі гривень, правильно? Вісім тисяч – прожитковий мінімум. Це коли буде?

Читайте також:  Навчальний рік із серпня: де вже скасували, а де прийняли - батьки, кріпіться

Оксен Лісовий: Це буде тоді, коли бюджет отримає для початку хоч би вільних 50-60 мільярдів додаткових коштів. Я не буду на камеру озвучувати видатки на оборону, але цих місячних видатків вистачить для того, щоб підняти заробітну плату усім вчителям на рік.

Скандал із закупівлею підручників
BBC: Нещодавно був скандал через підручники: журналісти порахували, що міністерство закуповує вдвічі дорожчі книжки. Ви розпочали службове розслідування. Ви про це знали, про цю закупівлю? До чого прийшло службове розслідування?

Оксен Лісовий: Мова йде про підручники для дітей з особливими освітніми потребами, які виявилися доволі дорогими.

Міністерство проводить службове розслідування на предмет дотримання всіх процедур міністерством, його співробітниками і підпорядкованими організаціями.

Там уже підозра на необґрунтовану ціну між видавцем і поліграфістом. Не між міністерством і видавцем, а між видавцем і поліграфістами.

У нас є загальне незадоволення якістю підручників. Сьогодні у нас вже розроблена реформа, і вона імплементується. Ми розділимо функцію експертизи та функцію закупівлі логістики підручників. Бо в цій зв’язці є певний потенціал для зловживання. Експертизу буде здійснювати Український інститут розвитку освіти, а закупівлею підручників займатиметься зовсім інша організація.

BBC: А в розрізі останніх подій на Курщині почнеться навчальний рік?

Оксен Лісовий: Не почнеться. Ми на серйозному рівні це обговорювали. Є міжнародне право, ми діємо в нормах міжнародного права. Ми робити так, як Росія, не будемо, а будемо робити краще.

Повне інтерв’ю



 тут.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.