facebook

Лікарчук розкритикував конкурс “Вчитель року” в Україні: це шоу і відгомін СРСР

Колишній очільник Українського центру оцінювання якості освіти (УЦОЯО) Ігор Лікарчук розкритикував конкурс “Учитель року” зауваживши, що це “відгомін совка”. За його словами, ідея премії була запозичена СРСР у США наприкінці ХХ століття.




Освітянин вважає, що визначати кращого вчителя безглуздо, адже це можуть робити лише ті, кого навчає педагог. Крім того, на думку Лікарчука, майстерність не можна виміряти виконанням конкурсних завдань, бо вона виявляється лише в конкретній ситуації, а не на сцені. Про це колишній екскерівник УЦОЯО зазначив у дописі у Facebook.

“Мабуть, саме тому і не проводяться конкурси типу “Кращий лікар”. Бо лікар свою професійну майстерність може продемонструвати лише у контакті з пацієнтом конкретним результатом. І було б дивним, якби він її демонстрував штучно та награно на сцені. На жаль, освітянське чиновництво, проводячи такі конкурси, працює на шоу. І багато вчителів на участь в ньому згоджуються. Хоча б і для того, щоб зберегти “лице школи”, – написав Лікарчук.

Він зауважив, що подібні конкурси відбуваються і в інших країнах світу, але педагоги, отримуючи перемоги, у більшості мають карʼєрний старт.

Натомість в Україні переможці не мають таких переваг і лише одного з них і досі запрошують до багатьох педколективів, аби почути незаангажовану думку вчителя.

Лікарчук підкреслив відважність педагогів, які взяли участь у конкурсі. Освітянин поділився своїми мріями з цього приводу, зауваживши, що бажає аби у майбутньому такі вчителі змогли стати топ-зірками країни, провідні університети намагатимуться організувати зустрічі з педагогічними працівниками, а батьки прагнутимуть, аби їхні діти потрапили на навчання саме до таких педагогів.

“Можливо, колись і доживемо до того, що звання “Вчитель року” зробить переможця топ-зіркою в масштабах країни; педуніверситети намагатимуться запросити їх, а не порнозірок, зустрітися із майбутніми педагогами; а проходження всіх атестацій та сертифікації для них із дня отримання цього звання стане не потрібним”, – зауважив екскерівник УЦОЯО.

Читайте також:  Олена Зеленська показала приклад для перших леді на офіційній зустрічі: приголомшливі фото

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.