facebook

Вже з понеділка: у МОН попередили, що чекає на учнів 5-9 класів – всі деталі

Міносвіти повідомило, як використовувати оновлену Типову освітню програму для 5–9 класів та що в ній змінилося.



Замість типового навчального плану з рекомендованою кількістю годин запропоновано формат навчального плану, у якому легко і зручно реалізувати академічну свободу, зокрема розробити річні навчальні плани для окремих класів однієї паралелі з урахуванням освітніх потреб учнівства. Увідповіднено співвідношення між інтегрованими й розінтегрованими курсами.

Також уведено освітні компоненти, актуальні в умовах воєнного часу, зокрема «Безпековий практикум», визначено мінімальну кількість годин на міжгалузеві інтегровані курси.

Вилучено предмети й курси, які втратили актуальність у зв’язку з вимогами інших нормативно-правових актів та об’єктивною реальністю, зокрема російську та молдовську мови в усіх інтегрованих та предметних варіантах. Уточнено перелік модельних навчальних програм, визначено вимоги до модельних навчальних і навчальних програм.

У порівнянні з попередньою, оновлена Типова освітня програма має переваги. Замість подвійної роботи: скорочення годин між рекомендованим і мінімальним показниками та подальшим перерозподілом їх на інші освітні компоненти, тепер можна одразу скористатися “резервом” годин навчального навантаження для перерозподілу між освітніми компонентами (навчальними предметами/інтегрованими курсами, міжгалузевими інтегрованими курсами, курсами за вибором) з урахуванням освітньої траєкторії закладу освіти.

У МОН зазначили, що тепер зручно створювати гнучкі й варіативні навчальні плани, поєднуючи інтегровані та розінтегровані рішення.

Читайте також:  Повідомили, як саме пройдуть весняні канікули

Шукайте деталі в групі Facebook

Теги: ,

Джерело.