facebook

Усього 4 категорії: хто з вчителів отримує найвищу зарплату

Враховуючи значення кваліфікаційних категорій для заробітної плати вчителів, можна зрозуміти, як важливо підтримувати та стимулювати професійний ріст.




Заробітна плата вчителів – це складний показник, що включає не лише базову ставку, але і додаткові вигоди, такі як надбавки та доплати. Однією з таких є грошова нагорода за кваліфікаційну категорію, яка може суттєво впливати на розмір заробітної плати вчителів.

Редакція сайту Новини Pro пропонуємо детальніше з цим розібратися.

Навіщо потрібно кваліфікаційні категорії
Для початку варто розібратися з тим, навіщо взагалі потрібні кваліфікаційні категорії вчителів.

Тож, кваліфікаційні категорії вчителів встановлюються через систему тестувань. Це необхідно для оцінки їхньої професійної діяльності та визначення, наскільки вони відповідають своїм посадам.

Таке тестування може бути регулярним або проводитися позачергово, а результати вказують на рівень компетентності та кваліфікації вчителя.

Які є кваліфікаційні категорії вчителів
Перелік кваліфікаційних категорій та педагогічних звань для педагогічних працівників України встановлюється Кабінетом Міністрів, а саме це закріплено постановою від 23.12.2015 року № 1109 “Про затвердження переліку кваліфікаційних категорій і педагогічних звань педагогічних працівників”.

Стандартний перелік охоплює чотири основні категорії:

спеціаліст вищої категорії;
спеціаліст першої категорії;
спеціаліст другої категорії;
спеціаліст.
Процес присвоєння кваліфікаційних категорій здійснюється послідовно згідно з Типовим положенням № 930. Це означає, що педагоги проходять атестацію та отримують категорії згідно з чітко визначеними кроками.

Яка категорія передбачає найвищі надбавки до зарплати
Розмір надбавки до заробітної плати вчителя залежить від його кваліфікаційної категорії. Наприклад, за даними Міністерства освіти і науки, вчитель І категорії з додатковими вигодами має заробітну плату у розмірі 12 906 гривень, в той час, як вчитель вищої категорії може очікувати навіть більших вигод, отримуючи близько 13 759 гривень.

Читайте також:  Вчителям рекомендують не приходити на роботу без щеплення від COVID-19: чи пустять їх в школу

Раніше ми повідомляли, як українцям знайти роботу за кордоном. Також ми писали, чи зберігається зарплата вчителів після мобілізації в Україні.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.