facebook

Всі чудово знають, що Євген не вміє готувати, – гастродипломат про шкільне меню від Клопотенка

З 1 січня українські школи й дитячі садочки перейшли на оновлене меню, яке розробив шеф-кухар Євген Клопотенко. Воно передбачає зменшення хлібобулочних виробів, поступову відмову від цукру та солі, а також збільшення овочів і м’яса.



Однак не всім сподобалась зміна харчування в освітніх закладах. В ексклюзивному інтерв’ю сайту 24 каналу амбасадор української кухні у світі Юрій Ковриженко наголосив, що “дитяче меню – це не розробка Євгена, а якийсь склад технологічних карт”, а сам Клопотенко не вміє готувати.

Хто такий Юрій Ковриженко
Шеф, гастродипломат, амбасадор української кухні у світі. Одна з основних течій, яку він розвиває, – українська кухня може бути високою. Юрій чимало експериментує зі звичними складовими та новими техніками. Саме його молекулярний борщ здивував Червоний гід “Мішлен”. У портфелі Ковриженка, окрім подвійного визнання Ambassadors Of Taste For The Global Gastronomy, ще декілька престижних відзнак. Серед них – Global Chef Awards (2017), а також інтронізація до найстарішого кулінарного ордену світу Disciples Escoffier International (2021).
“Клопотенко – продукт шоубізнесу”
За словами Ковриженка, за Євгена Клопотенка готує його команда.

Я – один з головних критиків Євгена і взагалі всього, що він робить. У професійній спільноті всі чудово знають, що Євген не вміє готувати. Він – продукт шоубізнесу. У нього є величезна команда, яка за нього готує і все робить,
– сказав гастродипломат.

На його думку, дитячим харчуванням має займатися не шеф-кухар, а дієтолог та нутриціолог (експерт, який вивчає, що та як їдять люди – 24 канал). Ковриженко вважає, що не можна забрати в дітей те, що їм дають вдома.

Що не так із оновленим меню

Читайте також:  Відтік талантів є неуникним, якщо Україна прямує до ЄС, – Новосад

Юрій Ковриженко зазначив, що нове меню в закладах освіти – це набір страв з усього світу, яку готують з дешевих продуктів.

Якби дітям вдома не давали цукру та солі, то вони чудово б їли в школі все, що їм дають, адже в них би були нормально сформовані на це рецептори. Вони (команда Клопотенка – 24 канал) набрали якихось страв з усіх кухонь світу, переробили їх на дешеві продукти і просто зліпили отак в одну кучу. А потім забрали гроші за грант,
– додав шеф-дипломат.

 

Шеф-дипломат пояснив, що не можна в школах відібрати у дітей ті продукти, якими вони харчуються вдома / Фото Валентини Поліщук, 24 канал

За його спостереженнями, зараз відбувається “протистояння поміж так званою командою (Клопотенка – 24 канал) і людьми, які звикли працювати в шкільних харчоблоках та їдальнях”.

Ковриженко наголосив, що зараз до шкільних їдалень приходить Євген Клопотенко та каже: “Та ви взагалі нічого не розумієте, а от я – д’Артаньян у свої 29 чи скільки там років”.

Зверніть увагу! Сайт 24 каналу попросив PR-директорку Євгена Клопотенка Дар’ю Куренкову відреагувати на коментар Юрія Ковриженка. Вона зазначила, що над реформою шкільного харчування разом із Клопотенком працювали фахівці:

Міністерства охорони здоров’я;
Міністерства освіти та науки;
Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства;
Держпродспоживслужби;
Антимонопольного комітету;
Державної аудиторської служби;
Асоціації дієтологів України;
ЮНІСЕФ;
Національного університету харчових технологій;
Інституту громадського здоров’я ім. О. М. Марзєєва Національної академії медичних наук України.

Також цікаво – що треба знати батькам школярів: дивіться відео

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.