facebook

В Україні змінили умови відстрочки від мобілізації для родичів інвалідів

Кабінет Міністрів України вніс зміни до умов отримання відстрочки від мобілізації тим, хто доглядає рідних з інвалідністю – тепер військовозобов’язаний зможе отримати відстрочку по догляду лише за умов, коли немає інших людей, що не є військовозобов’язаними та мають утримувати рідних з інвалідністю.




Cropped shot of a senior woman holding hands with a nurse

Про це йдеться у постанові № 675 від 07 червня 2024 року.

Відповідно до постанови “Про внесення змін до порядків, затверджених постановами Кабінету Міністрів України від 30 грудня 2022 р. № 1487 і від 16 травня 2024 р. № 560”, змін зазнали умови отримання відстрочки від мобілізації для деяких категорій осіб.

Зокрема у постанові йдеться про те, щоб доповнити пункт 61 абзацом: за умов відсутності інших людей, які мають (відповідно до закону) утримувати осіб з інвалідністю I чи II групи та не є військовозобов’язаними, обрати можна лише одного військовозобов’язаного, що здійснюватиме догляд.

“У разі відсутності інших осіб, які не є військовозобов’язаними та відповідно до закону зобов’язані утримувати осіб, зазначених у пункті 13 частини першої статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”, за умови наявності кількох військовозобов’язаних осіб, особа з інвалідністю I чи II групи складає заяву за формою згідно з додатком 15, де зазначає особу, яку вона обирає для здійснення свого утримання (догляду)”, – йдеться у постанові.

Мова йде про тих військовозобов’язаних, у яких батьки або хтось із батьків дружини (чоловіка) мають інвалідність I чи II групи. За умов, коли немає інших осіб, що не належать до числа військовозобов’язаних та мають здійснювати догляд, людина з інвалідністю має обрати, хто з військовозобов’язаних виконуватиме ці обов’язки – обрати можна лише одну людину.

Читайте також:  На Сумщині подружжя заразилося коронавірусом після візиту родичів: що про це відомо

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.