facebook

Ухилянтам від мобілізації все ж таки заборонять керувати автомобілями

Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки під час розгляду правок до законопроєкту №10449 про мобілізацію залишив норму, яка передбачає заборону ухилянтам від мобілізації керувати автомобілями. Про це повідомив член цього Комітету Олександр Федієнко.



Ухилянтам від мобілізації все ж таки заборонять керувати автомобілями, – Федієнко – today.ua
12 березня 2024 року народний депутат “ЄС” Олексій Гончаренко у своєму Телеграм-каналі оголосив, що Комітет Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки проголосував за виключення із законопроєкту №10449 про мобілізацію розділу з тимчасових обмежень для ухилянтів, у тому числі заборони керувати автомобілями.

Але 13 березня Олександр Федієнко повідомив, що правка до законопроєкту №10449, яка обмежує керування транспортними засобами ухилянтами від мобілізації, залишилася. Решту правок Комітет виключив.

Нагадаємо, законопроєкт №10449, який передбачає посилення мобілізації, зареєстрували у Верховній Раді наприкінці січня 2024 року. У лютому народні депутати затвердили цей документ у першому читанні, але внесли до нього понад 4000 правок. Наразі профільні парламентські комітети їх розглядають. За словами Федієнка, щодня розглядають 300 поправок (можливо, це стосується лише Комітету ВР з питань національної безпеки, оборони та розвідки).

Коли народні депутати розглянуть законопроєкт №10449 у другому читанні? Член Комітету ВР з питань нацбезпеки, оборони та розвідки Федір Вениславський вважає, що це може статися до кінця березня цього року.

Ухилянтам від мобілізації все ж таки заборонять керувати автомобілями, – Федієнко

Законопроєкт №10449 передбачає внесення даних про громадян, які порушують правила мобілізації, до різних баз даних та реєстрів. Ухилянти від мобілізації не зможуть керувати транспортними засобами, не зможуть отримати посвідчення водія та скористатися послугами сервісних центрів МВС. Тобто вони не зможуть, зокрема, купити чи продати автомобіль.

Читайте також:  Терміново! Відома співачка Світлана Тарабарова потрапила в жахливу аварію під Мар’їнкою (ФОТО)

При цьому патрульні поліцейські матимуть право вручати повістки. Це означає, що водій, який порушив правила мобілізації, не зможе користуватися своїм автомобілем. Правоохоронці при зупинці автомобіля перевіряють водія за базами даних та реєстрами, і тому відразу побачать, що він порушує правила мобілізації.

Після прийняття законопроєкту №10449 порушником правил мобілізації вважатиметься будь-який чоловік віком від 18 до 60 років, який протягом 60 днів після опублікування закону у ЗМІ не прийшов до ТЦК для уточнення даних.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.