facebook

Про пенсію у 60 і не мрійте: багатьом українцям доведеться працювати до глибокої старості

До чого готуватись українцям.



В Україні поступово зростають вимоги до пенсіонерів щодо стажу. Ще з 2017-го в країні діє гнучкий коридор: хтось може вийти на пенсію вчасно (60 років), а комусь доводиться працювати аж до 65 років. План підвищення вимог розроблявся ще до пандемії та повномасштабної війни. Він не враховує реалії, що склалися на ринку праці зараз. Як результат, якщо спочатку вважали, що виконати вимоги не зможе близько половини 60-річних, зараз експерти говорять про 60-70%.

Іноді навіть ті, хто має стаж, не можуть довести це в Пенсійному фонді. Особливо це стосується українців, які до 2000 року працювали на підприємствах, які були ліквідовані або знищені внаслідок повномасштабної війни. У деяких випадках доступу до архівів немає (якщо ці дані взагалі збереглися), а захищати свої права в суді економічно невигідно: перерахунок не проводять, а якби й провели, здебільшого цього не вистачило б навіть на компенсацію вартості юридичних послуг.

Україні доведеться підвищити загальний пенсійний вік Тому навіть ті, хто виконав вимогу, ймовірно, все одно працюватимуть після 60 років. Про те, що чекає на українців і чому ситуація значно погіршилася, читайте в матеріалі.

В Україні значно погіршиться ситуація із пенсіями. Ось чому працювати доведеться довше

Цього року для того, щоб отримати пенсію у 60 років, потрібно мати 31 рік стажу. Вже наступного року вимоги збільшать на 12 місяців. Поступово тільки 35 років стажу зможуть вчасно отримувати пенсію. Іншим доведеться працювати до 63 чи навіть 65 років.

Цю норму запровадили ще 2017 року. Тоді на презентації пояснили, що за 10 років лише 55% українців зможуть виходити на пенсію у 60 років. Іншим доведеться працювати довше. Проте ті прогнози не враховували, що вже за кілька років частина українців втратить роботу спочатку через пандемію, а потім – повномасштабну війну.

Читайте також:  Мінсоцполітики презентувало закони щодо системи пенсійних накопичень: що вони пропонують

“Ці цифри, які у 2017-му були, вони не могли враховувати події, що відбулися потім. Зараз важко сказати, скільки українців не зможе виконати ці вимоги. Це може бути і 60%, і 70%. Даних поки немає, також важко прогнозувати, яку ситуацію матимемо через рік, два. Очікувати на миттєве економічне зростання після війни теж не варто, буде певний складний період, який проходили й інші країни після тривалих воєн”, – розповідає старший науковий співробітник Інституту демографії та соцдосліджень їм. Птухи Лідія Ткаченка.

Вже зараз кожен українець може порахувати, скільки йому доведеться працювати. Визначте, у якому році виповниться 60 років і скільки до цього моменту у вас буде стаж (свій стаж можна перевірити на сайті ПФУ). Якщо 2025-го, то потрібно мати не менше 32 років стажу, якщо 2026-го – 33 роки, 2027-го – 34 роки, 2028-го – 35 років стажу. Щоб вийти на пенсію у 63 роки, норма на 10 років менша (тобто у 2025-му – від 22 до 32 років, у 2026-му – від 23 до 33 років тощо).

Для пенсії у 65 років потрібно мати від 15 років стажу. Ткаченко впевнена: проблеми з виходом на пенсію розпочнуться вже наступного року. Нині пенсіонери мають ще стаж до 2000 року, коли не було електронної системи обліку внесків і достатньо було, щоб трудова книжка лежала на підприємстві. Крім того, раніше до стажу зараховувалися навчання, служба в армії.

Адвокат Таміла Шатарська, яка спеціалізується на пенсійних справах, розповідає OBOZ.UA: проблеми виникають і через тимчасову окупацію та повномасштабну війну. У деяких містах і архіви, і підприємства знищені, тож довести свій стаж роботи на такому підприємстві дуже складно. Але українці часто не намагаються цим займатися. Вимоги щодо стажу зростають, а ось кількість звернень українців до юристів із проханням відстояти свій стаж зменшується.

Читайте також:  Кому з українців точно не загрожує повістка у липні 2023 року

Справа в тому, що послуги юристів за останні два роки подорожчали майже вдвічі. “Якщо підтвердити стаж через суд, то такий суд може тривати близько року. Перерахунок часто незначний, а потім ще Пенсійний фонд навіть після суду відмовляється виплатити перераховану суму”, – розповідає адвокат.

Згідно з останніми даними Пенсійного фонду, за дев’ять місяців минулого року кількість пенсіонерів знизилася на 147,9 тис. осіб. Щороку кількість пенсіонерів зменшується на 130–150 тис. осіб. Максимальне зниження відбулося у 2017 році (на 340 тис. осіб). При цьому востаннє за десять років кількість пенсіонерів зростала 2015-го. Співвідношення чоловіків та жінок майже не змінюється: шість жінок проти чотирьох чоловіків.

Українцям слід готуватися до нового пенсійного віку

У Європейському Союзі поступово рухаються до підвищення пенсійного віку до 67 років. При цьому в жодній країні ЄС немає пенсійного віку 60 років. Україні також доведеться дотримуватися рекомендацій Єврокомісії. Крім того, вже зараз країна зіткнулася з дефіцитом на ринку праці, і після війни ситуація не покращає. Працювати доведеться і після 60-ти. Державі доведеться стимулювати працевлаштування українців, яких зараз офіційно називають особами, які втратили працездатність.

“Я, як людина, яка вже впевнено перейшла позначку за 55 років, теж не думаю, що в 60 років треба йти на пенсію. Це не пенсійний вік”, – каже Ткаченко. З цим згодні у своїх рекомендаціях та міжнародні організації. Вважається, що навіть у тих країнах, де дуже складна демографічна ситуація та тривалість життя невисока, пенсійний вік можна підвищувати до 65 років.

Українські політики багато років відмовлялися переглядати пенсійний вік. Це непопулярне рішення доведеться ухвалювати відразу після війни. І не лише заради членства у ЄС. Жодна пенсійна система у світі не може забезпечити пенсійну виплату, починаючи з 60 років. Тому всі країни Європи збільшили пенсійний вік. Україна, маючи найнижчі пенсії у Європі, зберігає найнижчий пенсійний вік.

Читайте також:  Україну охопить чергова смертельна епідемія

Але навіть якщо пенсійний вік офіційно не збільшать, працювати все одно доведеться довше. Фактично більшість українців вже незабаром не зможуть виконати нові умови виходу на пенсію.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.