facebook

За що вчителів можуть позбавити категорії

За пропозицією команди освітнього омбудсмена вчителям можуть знижувати кваліфікаційну категорію або взагалі заборонити працювати в освітній сфері. Ситуацію довкола цих та інших змін, які буде внесено до Положення про атестацію педагогічних працівників, пояснюємо в матеріалі.



Джерело: ВСЕОСВІТА

Чинне Положення про атестацію педагогічних працівників, яке було затверджене наказом Міністерства освіти і науки України, набуло чинності у вересні 2023 року. Проте проблеми з впровадженням цього документу виникли практично одразу. З початком атестації у закладах освіти стало зрозуміло, що Положення містить досить суперечливі тези, які неоднозначно тлумачаться, як самими педагогами, так і створеними атестаційними комісіями.

За словами освітнього омбудсмена Сергія Горбачова до нього надходила велика кількість звернень від освітян щодо атестації педагогічних працівників за новим Положенням. Нагадаємо, що МОН України був розроблений проєкт нової редакції Положення про атестацію педпрацівників, який був на громадському обговоренні з 26 січня по 12 лютого 2024 року. До цього обговорення приєдналися співробітники служби освітнього омбудсмена та розробили власні пропозиції з урахуванням звернень освітян щодо атестації, моніторингу медіа та соціальних мереж. Вони пропонуватимуть надати право атестаційним комісіям знижувати кваліфікаційну категорію та позбавляти педагогічного звання певної категорії вчителів. Таким чином, у майбутньому це можуть зробити у разі притягнення педагога до адміністративної чи кримінальної відповідальності згідно з рішенням суду, що набрало законної сили, за певні проступки, серед яких зазначені:

колабораційна діяльність (мається на увазі ймовірні злочини педпрацівників проти основ національної безпеки);
булінг (коли вчитель провокує конфлікт, поділяючи учнів на улюбленців та аутсайдерів, навішує на них ярлики);
мобінг (цькування працівника у трудовому колективі).
Колабораціонізм
Суттєва та болюча проблема, яка поки що досі не розв’язана системно на законодавчому рівні — колабораційна діяльність освітян. Відомо, що частина педагогічних працівників на тимчасово окупованих територіях пішли на добровільну співпрацю з окупантом та вчинили злочини щодо національної безпеки:

Читайте також:  З'явилися невтішні результати першого етапу ЗНО для вчителів: математика пасе задніх

державна зрада;
ведення колабораційної діяльності;
допомога посібникам держави-агресорки;
шпигунство та інші злочини.
Всі типи злочинів зазначено у першому розділі Кримінального кодексу України — злочини проти основ національної безпеки України. Наразі українські правоохоронні органи розслідують сотні справ про колабораційну діяльність педпрацівників. Вже є перші вироки. Але через недосконалість законодавства, педагогічні працівники, яких вже визнали винними у колабораційній діяльності, можуть й надалі безперешкодно здійснювати освітні та виховні функції. Наприклад, педагог був позбавлений права обіймати посади, пов’язані з освітніми та виховними функціями через колабораційну діяльність, але водночас він може й надалі працювати в органах управління освітою.

У пункті 2 статті 54 Закону України «Про освіту» зазначається, що обов’язками педагогічного працівника є настановленням і особистим прикладом утверджувати повагу патріотизму, формувати у здобувачів освіти усвідомлення необхідності. Тому порушуючи свої прямі обов’язки та зраджуючи свою державу, такий педагогічний працівник, не відповідає кваліфікаційним вимогам. На думку офісу освітнього омбудсмена, вчителі, які за рішенням суду були визнані винними у колабораційній діяльності та державній зраді, мають бути відсторонені від педагогічної діяльності або хоча б на певний час мають бути позбавлені права працювати з дітьми.

Якщо педагогічний працівник порушив основоположний Закон України «Про освіту» та обов’язки педагогічного працівника, то він має бути покараний. Сподіваємося, що МОН України візьме до уваги наші пропозиції, щоб усунути ганебну практику та відсутність будь-якого покарання таких педагогічних працівників, — наголошують в офісі освітнього омбудсмена.

Булінг та мобінг
Сьогодні є непоодинокими ситуації, коли педагогічний працівник, притягнутий до адміністративної відповідальності за булінг або мобінг. Проте згідно з рішенням суду, він й надалі продовжує працювати в закладі освіти, чи звільняється з одного і переходить на роботу до іншого закладу освіти, зберігаючи всі педагогічні звання та кваліфікаційні категорії, в яких є великі сумніви. У пункті 2 статті 54 ЗУ «Про освіту» зазначається, що обов’язками педагогічного працівника є дотримання педагогічної етики та повага до гідності, прав, свобод і законних інтересів всіх учасників освітнього процесу. Ці обов’язки фактично повторюються у Професійних стандартах вчителя, який наголошує, що умовою допуску до професії вчителя є, зокрема, моральні якості, які дозволяють виконувати професійні обов’язки.

Читайте також:  Надбавка вчителям і зменшення робочих годин: нововведення про організацію інклюзивного навчання

На думку офісу освітнього омбудсмена, якщо замість захисту учасник освітнього процесу зазнає булінгу та/або мобінгу, то у таких випадках виникають сумніви щодо професіоналізму педагогічного працівника, його відповідності кваліфікаційним вимогам. Нова норма у Положенні про атестацію покликана попередити працівників про наслідки та здійснити усі необхідні заходи, якщо ця ганебна ситуація вже сталася. Саме тому в майбутньому практика зняття певних кваліфікаційних категорій з вчителя через булінг дітей цілком реальна. Про це наголошують працівники Служби освітнього омбудсмена, які входять до робочої групи щодо зміни законодавства про булінг. Вони вже підготували відповідні додатки та пояснення до чинного Положення та найближчим часом представлять готовий документ на голосування Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.