facebook

В Україні скасували ЗНО у 2023 році: як проводитимуть вступну кампанію

Не за горами вступна кампанія України. Проте нинішні умови диктують свої правила, які зобов’язують МОН подбати про безпеку для вступників. Для забезпечення максимальної безпеки процесу Міністерство освіти і науки України скасувало здачу ЗНО. Натомість випускники проходитимуть національний мультипредметний тест (НМТ).



“Сьогодні єдиним інструментом вступу є зовнішнє незалежне оцінювання, але, зважаючи на ситуацію з безпекою, ми моделюємо максимально безпечний вступ, беремо до уваги думку батьків та абітурієнтів, і подаємо на розгляд Верховної Ради спільно узгоджену модель прийому в рамках удосконаленого національного мультипредметного тесту зі вступу 2023 року”, – повідомив міністр освіти та науки Сергій Шкарлет на брифінгу, присвяченому моделі вступної кампанії у 2023 році.

Згідно з новою моделлю вступної компанії, мультипредметний тест матиме три складові. У тест будуть включені два обов’язкові предмети. Це – українська мова та математика. Також до тесту буде включено третій предмет. Як предмет на вибір, абітурієнти зможуть обрати історію України, іноземну мову, хімію, біологію або фізику.

На рішення трьох блоків планують виділити 3 години. Проходження кожного блоку не обмежуватиметься часовими рамками, і розподіл часу виконання завдань з кожного предмета буде надано самим вступникам.

Для проходження тестів з української мови, біології та хімії потрібно буде розв’язати по 30 завдань. До тесту з іноземної мови буде включено 32 завдання. Для складання тесту з математики потрібно подолати 22 завдання, а з фізики – 20 завдань.

Зазнав змін та мінімальний прохідний бал. Тепер він відповідає щонайменше 10% від максимальної кількості балів з кожного предмета.

Бажаючим зайняти бюджетні місця у ВНЗ необхідно буде набрати щонайменше 130 балів. Виняток буде зроблено для вступників, батьки яких загинули під час бойових дій на території України. Для них не буде встановленого мінімуму 130 балів.

Читайте також:  Більш як півсотні франківських дітей отримали шкільні портфелі з канцтоварами. ФОТО

Вступникам, які бажають здобути освіту за спеціальностями “стоматологія”, “медицина”, “педіатрія” сфери знань “охорона здоров’я” необхідно набрати не менше 150 балів. Інший норматив діє і для тих, хто націлився на сферу права або фармацевтики. Для участі у конкурсі на спеціальності “право”, “публічне управління та адміністрування”, “міжнародні відносини”, а також “фармація, промислова фармація” необхідним мінімумом є 140 балів.

Абітурієнтам, які планують вступ на спортивні та художні спеціальності, окрім мультипредметного тесту, необхідно буде взяти участь і у творчому конкурсі.

Слід додати, що той, хто проходив НМТ у 2022 році або ЗНО у 2020/2021 роках, має право скористатися результатами вже пройдених тестів.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.