facebook

Гроші на освіту: для абітурієнтів в Україні запрацює система грантів

В Україні вже цьогоріч запрацює грантова система оплати навчання в закладах вищої освіти.



Нюанси пояснює пресслужба Міносвіти.

Нововведення передбачені законопроєктом “Про внесення змін до деяких законів України щодо фінансування здобуття вищої освіти та надання державної цільової підтримки її здобувачам”, який підтримали на засіданні Кабінету міністрів ще 5 січня. Відтепер документ має розглянути Верховна Рада.

Законопроєктом не визначено, скільки буде бюджетних місць. Обсяг держзамовлення щороку встановлюватиме міністерство економіки, аналізуючи потреби держави. Разом з тим, обсяг держзамовлення зможуть прогнозувати завчасно.

Профільне міністерство запевняє, що державне замовлення охопить майже всі спеціальност і пропонуватиме різну кількість місць. Перелік цих спеціальностей може змінюватись, як і потреби держави.

Нова система фінансування не передбачає системи регіональних коефіцієнтів. За даними Міносвіти, показник остаточно множать на конкурсний бал вступника, якщо він обирає вступати у виші в тих областях, де надають таку підтримку. Окремо абітурієнтів попереджають, що сума гранту від держави залежатиме від результатів ЗНО або НМТ та обраної вступником спеціальності.

На гранти від держави можуть розраховувати навіть ті вступники, які раніше не завершили навчання за кошти державного або регіонального замовлення. Але є додаткова умова – громадянам доведеться відшкодувати кошти за період навчання за держзамовленням. Якщо студента або студентку відрахують зі ЗВО – особа втратить джерело фінансування. Однак їй не доведеться повертати використані гроші. Грант держава видаватиме на чотири роки, а сума індексуватиметься в залежності до рівня інфляції.

Якщо вступник отримав грант із частковим покриттям, а рівень доходів його родини не дозволяє долучитися до співфінансування – така особа може скористатися пільговими кредитами (з мінімальним відсотком) через державні банки.

Також вступник може обрати навчання у ЗВО за державним замовленням. Така категорія випускників після завершення навчання отримає від держави гарантоване перше робоче місце. Якщо вартість навчання на бажану спеціальність в обраному ЗВО відповідатиме сумі гранту – навчання автоматично буде безоплатним.

Читайте також:  Як відбуватимуться новорічні ранки у школах і садочках: пояснення МОЗ

Студенти, які навчатимуться за державні гранти або власні кошти, не матимуть зобов’язань щодо відпрацювань.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.