facebook

Що таке професійний стандарт учителя і як його хочуть змінити в 2024 році

Директорка українського інституту розвитку освіти Наталія Софій розповіла, що таке професійний стандарт вчителя. Зокрема, затверджений у 2019 році документ визначає загальні і професійні компетентності педагога, а також містить опис кваліфікаційних категорій.



Про це Софій розповіла в інтервʼю Новій українській школі. За її словами, з моменту створення стандарту виникло багато питань щодо його використання, тож в інституті планують покращувати положення.

Як зазначає керівниця відомства, зміни передбачатимуть додавання ще двох аспектів. У першому йтиметься про комунікацію – як вона буде проходити та між ким, у момент виконання вчителем певні функції. Другий передбачатиме автономію педагога, аби показати самостійність у здійсненні функцій.

Софій зазначила, що нині працюють і над формулюванням компетентностей, адже при їх розробленні більше орієнтувалися на початкову школу. За її словами, також хочуть скоротити та узагальнити пояснення, при цьому створивши додатковий навчально-методичний пакет з практичними інструментами.

Зокрема, йдеться про анкети для самооцінювання компетентностей, шаблони допомоги у складанні плану професійного розвитку та поради використання отриманих результатів. Директорка УІРО зазначила, що на початку 2024 року планується створити громадське обговорення оновленого стандарту.

Читайте також:  Від 1 жовтня жінки в Україні мають стати на військовий облік: яких професій стосується

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.