facebook

Шкільний вчитель – про гроші, булінг та сучасних дітей

Інформатор у серії з 3 матеріалів розкаже про особливості роботи шкільних вчителів в Україні.



Робота шкільного вчителя вважається престижною. Однак педагоги зустрічаються з мізерною зарплатнею, протидією місцевих управлінь освіти, корупцією у школах, конфліктами з батьками та дітьми тощо. Про це читайте у першому нашому матеріалі на основі інтерв’ю з педагогом.

Журналісти проєкту “Відвертості професій” анонімно поспілкувалися зі шкільною вчителькою з Дніпра про умови праці та проблеми педагогів у школах. Ми вже розповідали про те, як ведеться бізнес з продажу шаурми у кіосках та в яких умовах. А також про ринок з продажу авто у лізинг в Україні. А ще про те, як працюють скандально відомі шахрайські колцентри у Дніпрі (так звані “офіси”) та які там зарплати. Також розповідали і про те, скільки можна заробити, кладучи бруківку та плитку.

Скільки заробляють шкільні вчителі та директори шкіл

Героїня сюжету 12 років працює вчителем. Викладала початкову школу, англійську мову, хімію, управління навчальним закладом. Шкільний вчитель залежно від стажу роботи, від категорії заробляє орієнтовно за тарифікацією міністерською – від 5 тис. 462 грн за 72 години роботи на місяць до 20 тисяч гривень (залежно від надбавок) за ту ж саму кількість годин. До 20 тис. грн можуть заробити вчителі, які працюють більше 20 років в школі, у яких більше 24 годин навантаження на тиждень, є класне керівництво, перевірка зошитів, надбавка за престижність праці, педагогічну діяльність, якісь нагороди.

“Але до 20 тисяч можна дійти за 20 років роботи. Якщо не з’їдять колеги. 20 тисяч у 50 років дуже класно заробляти! Навіщо брати молодь в школу, якщо вони за 5 тисяч будуть працювати так само, як ти за 20?”, – розповідає вчителька.

Читайте також:  Не тільки ж батькам та школярам напружуватися: вчителям готують радикальні зміни

Ставка директора школи – 8 тис. 69 грн. У Дніпрі, за словами педагога, всім директорам і заступникам директорів шкіл заборонили викладати предмети. Раніше було так: вчитель української мови, у нього 20% за перевірку зошитів. 34 години на тиждень – це максимальна ставка, яку може взяти вчитель. 20 років стажу, вища категорія, перевірка зошитів, класне керівництво і заступництво кабінетом – тоді заробітна плата буде складати 20 тисяч гривень чистими. Директор отримує суху ставку – 8 тис. 69 грн. Максимум директор може отримати 10 тисяч гривень мінус податки (з доплатами за педагогічний стаж і престижність).

Раніше всі директори мали право читати 9 годин предметів на тиждень. І завдяки цьому могли отримувати до 20 тис. грн на місяць. А з 2023 року директорам та заступникам у Дніпрі заборонили викладати. Отже, тепер вони отримують 8-9 тисяч гривень за ту ж саму роботу, а вчителі звільняються о 2-3 годині дня та отримують 20 тисяч.

За час карантину і війни вчителі розслабилися. Багато хто з них не хоче виходити працювати очно. Вони отримували по 20 тисяч і не ходили на роботу, деякі отримували 5 тисяч за ту саму діяльність. Деякі вчителі зараз живуть взагалі за кордоном і здіймають галас. У Дніпрі за кордон виїхало десь близько 30% вчителів або навіть більше.

Куди йдуть гроші з фонду школи та фонду класу

З бюджету у Дніпрі витрачається на кожну школу щонайменше 3 млн грн на рік для забезпечення зарплат, оплати комунальних послуг, ЄСВ, ПДФО, військового збору, профспілкові збори (якщо є). Буває, що вікна купують по 10 тис. грн, а офіційно у ProZorro будуть писати, що купили за 20 тис. грн. З батьківських зборів “на штори” до 50% коштів потім може йти вчителям.

Читайте також:  Відбирати чи ні: чи повинні вчителі забирати телефони у дітей на уроках

“Покоління змінюється кожні 4 роки. А штори – ні. Тому кожне нове покоління “купляє” штори. Є кулуарні домовленості у кожній школі. Вчителі завжди збирають у фонди школи та фонди класу. Фонд класу зазвичай віддають управляти батькам, сюди адміністрація не втручається.

А що робиться з фонду школи? Починають казати про ремонті труб, ремонти приміщень, фарбування, переобладнання, щось ще. Дійсно 50% зібраних фондом школи грошей йде на потреби школи. Все інше ділиться між вчителями, адміністрацією. Є, наприклад, такі питання, як святкування дня народження, або хтось помер, когось треба привітати з управлінських органів освіти, на поїздки вчителів (замість офіційних відряджень), поповнення мобільних телефонів викладачів і адміністрації. Це все неофіційно”, – ділиться подробицями педагог.

Булінг у школах нікуди не подівся, а батьки не завжді адекватні

Булінг (цькування) в школах досі присутній, як це було і завжди. Але зараз булінг скоріше перебрався до онлайн-формату. Якщо дитина погано поводиться, вчитель пропонує провести урок або біля нього або стоячи. Так робити не можна, бо це приниження. В куток зазвичай нікого не ставлять. А є такі вчителі, які самостверджуються за рахунок дітей, принижуючи їх різними способами.

“А бувають такі батьки, яких повідомляють про проблеми з дитиною. Тоді батьки приходять і кажуть: я вимагаю цього вчителя не заводити до класу. Одразу питання: а хто ви такі, щоб щось вимагати!?

Жодна адміністрація не може вирішувати проблеми між батьками і педагогом самостійно. Якщо вона так буде робити, почнеться цькування директорів за самоуправство. Дуже багато батьків вважають, що залишили дитину у школі, а їм мають повернути її “під ключ”

Не завжди батьки приділяють час тому, щоб пояснювати дітям важливі речі. “Деякі хлопці у 14 років не спілкуються з батьками. Що це за виховання? А є діти “гендерні”, наприклад, дівчина, якій подобаються дівчата. Інші діти їх цькують, бо не хочуть, щоб хтось був “не такий”, як вони. У старших класах булінг проявляється більше за статевими ознаками”, – обурюється вчителька.

Читайте також:  Щиро покаялася і пояснила свій вчинок: на Житомирщині вчителька “закинула” оголене фото у Viber-групу села

Під час перерв діти зазвичай сидять у телефонах. Змушувати дітей до праці тепер заборонено. Лише якщо дитина сама хоче долучитися до цього процесу.

Раніше батьки боялися вчителів. Зараз вже не бояться. Буває, коли вчитель щось розповідає, а дитина починає недоречно співати чи говорити. Вчитель не може вивести дитину з класу, бо там сидить 30 дітей, та сказати їй, що так робити не можна. Але можна зробити так, щоб всі це сприйняли як жарт, а дитина замислилася над своєю поведінкою. Втім, батьки потім прийдуть до вчителів і будуть на них скаржитися. Часта практика, коли батьки накидаються на вчителя, кричать та б’ють його, хапають за волосся, царапають обличчя нігтями.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.