facebook

Збільшення окладів педагогічних працівників за постановою №822 у 2024 році не відбудеться

Кабмін зупинив на наступний рік дію постанови від 10.07.2019 N 822 «Про оплату праці педагогічних, науково-педагогічних та наукових працівників закладів і установ освіти і науки».



«Повне або часткове копіювання будь-яких матеріалів порталу Бухгалтерія для бюджету та ОМС, цитування, публікація їх анотованих оглядів допускаються лише з письмового дозволу редакції

За повідомленням представника Кабміну в Верховній Раді Тараса Мельничука, Міністерству освіти і науки разом із заінтересованими міністерствами доручено здійснити протягом 2024 року комплексний перегляд системи оплати праці педагогічних та науково-педагогічних працівників. Відомства мають урахувати положення статті 61 Закону «Про освіту».

Також доручено переглянути системи надбавок, доплат та інших виплат з метою забезпечення прозорості, передбачуваності та справедливості формування розмірів заробітної плати таких працівників у межах наявних фінансових ресурсів державного і місцевих бюджетів.

Нагадаємо, Постанова №822 збільшувала розміри посадових окладів педагогічних працівників (ставки заробітної плати) та встановлювала їх в наступному розмірі:

з 1 січня 2020 р. – 2,5 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб на 1 січня 2020 р.;
з 1 січня 2021 р. – 3 розміри прожиткового мінімуму для працездатних осіб на 1 січня 2021 р.;
з 1 січня 2022 р. – 3,5 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб на 1 січня 2022 р.;
з 1 січня 2023 р. – 4 розміри прожиткового мінімуму для працездатних осіб на 1 січня 2023 року.
Також керівники закладів, установ освіти і науки за Постановою №822 отримували право виплачувати підвищені посадові оклади (ставки заробітної плати):

педагогічним працівникам, які мають педагогічні звання (10-15 відсотків) у порядку, визначеному Міністерством освіти і науки;
за роботу у відповідних типах навчальних закладів (5-30 відсотків) у порядку, визначеному Міністерством освіти і науки;
керівникам гуртків, секцій, студій та інших форм гурткової роботи за керівництво зразковими і народними учнівськими колективами; розроблення, апробацію та впровадження авторських програм, нових експериментальних або нетрадиційних методик та їх впровадження; неодноразову підготовку учасників і переможців конкурсів, оглядів, олімпіад, турнірів, змагань, виставок учнівської молоді на державному та обласному (міському м. Києва) рівні; науково-дослідницьку та науково-експериментальну роботу з учнями, підготовку учнів до походів другої і вище категорії складності, за звання «Народний майстер» (10 відсотків).
Крім того, вони мали право встановлювати доплати за виконання обов’язків тимчасово відсутніх працівників, за суміщення професій (посад), за розширення зони обслуговування або збільшення обсягу виконуваних робіт – у розмірі до 50 відсотків посадового окладу (тарифної ставки).

Читайте також:  Педагогам варто зануритись в інший світ – світ про дітей

Нагадаємо, 2 листопада 2023 року Верховна Рада прийняла Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо впорядкування надання та використання відпусток, а також інших питань». 22 грудня Закон візував Президент України, отже з 24.12.2023 року набрали чинності зміни до законодавчих норм щодо відпусток, в тому числі й відпусток для працівників освіти.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.