facebook

Хто має замінити відсутнього вчителя і яким чином відбуватиметься оплата. Роз’яснення омбудсмена

У закладах освіти через різні причини трапляються ситуації, коли потрібно зробити заміну вчителя, зокрема, є й випадки коли педагогічний працівник відсутній декілька місяців, а то й довше.



Деякі з педагоги служать у лавах Збройних сил України, а з деякими призупинені трудові договори, проте навчання школярів потрібно продожувати.

На офіційному сайті в освітнього омбудсмена Сергія Горбачова надали юридичне пояснення, хто має заміняти вчителя і як буде відбуватися оплата такої праці. Зокрема, там зазначено, що викладати урок має педагог з такого ж предмету. Якщо такої можливості немає, то вчителі можуть займатися з учнями за програмою свого уроки, випереджаючи програму, проте такий процес не може бути довготривалим.

В умовах воєнного стану існують способи заміни працівника у разі його довгої відсутності. Зокрема, директор школи має видати наказ, в якому будуть зазначені умови оплати інших вчителів, які викладатимуть уроки, поки немає постійного педагога. Такі документи мають бути погоджені працівником закладу і підкріплені підписом, зазначають в освітнього омбудсмена.

У разі, якщо вчитель взяв тривалу відпустку за власний рахунок або з ним припинено трудовий договір, заклад освіти може взяти на роботу іншого співробітника, який тимчасово виконуватиме обовʼязки на час відсутності педагога. За працівниками освіти, які перебувають на службі в ЗСУ, зберігаються робочі місця та їхні посади. Тож, у такому випадку також знаходиться тимчасовий співробітник на заміну, йдеться у тексті.

“Строковий трудовий договір укладається у випадках, коли трудові відносини не можуть бути встановлені на невизначений строк з урахуванням характеру наступної роботи, або умов її виконання, або інтересів працівника та в інших випадках, передбачених законодавчими актами”, – зазначено у документі.

Читайте також:  У Верховній Раді озвучили, якою буде зарплата вчителя

Там також розповідається, що у разі заміни, при недовготривалій відсутності педагога, має бути забезпечена оплата праців іншого працівника, форма якої може бути погодинно або за тарифікацією та залежить від кінцевого строку.

Коли замінюють вчителя, який відсутній не більше двох місяців, то в такому випадку, відповідно до пункту 73 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, така праця оплачується. У випадку, якщо період триває більше двох місяців, то працівник, який виконує його обовʼязки протягом зазначеного терміну, отримує повноцінну оплату за фактичне навантаження. Якщо це різні вчителі, то їм рахують години, які вони витратили на заміну.

Також додаткову оплату мають отримувати працівники, які не звільняються від своїх обовʼязків, а суміщають посади або виконують обовʼязки тимчасово відсутнього працівника.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.