facebook

Лікарчук назвав причини погіршення показників PISA: справа не у війні, діти і вчителі не мають мотивації

Колишній директор Українського центру оцінювання якості освіти Ігор Лікарчук назвав чотири причини, чому результати PISA-2022 погіршились порівняно з 2018 роком.



На його думку, справа не у дистанційному навчанні та повномасштабній війні Росії проти України, а у великій кількості реформ, відсутності мотивації в освітян та роботи над помилками.

Своїми аргументами Лікарчук поділився на сторінці Facebook. Колишній посадовець зазначив, що насправді ситуація ще гірша від тої, яку показало дослідження PISA.

На думку освітнього діяча, найперше, що впливає на такі показники – це захмарна кількість реформ. Адже, за його словами, кількість не завжди означає якість, а якість не завжди позитивні зміни. Він закликає не звинувачувати вчителів, а звертає увагу на керування реформаторів, цитуючи слова Наполеона “Немає поганих армій, є погані полководці”.

Також Лікарчук зазначив і про відсутність мотивації у школярів вчитися. За його словами, здобувачі освіти перетворились в отримувачів, а це не одне й те ж саме. Зокрема, підкреслює, що те, що учні здобувають власною працею має різну вартість. Саме тому, такі країни, як Сінгапур, Філіппіни, Китай, Японія залишаються на перших місцях у рейтингу PISA. Бо там діти біжать до школи і цінують можливість її відвідувати, на відміну від українських підлітків, які тікають від цього.

Наступною причиною освітянин називає відсутність мотивації й у педагогів. За його словами, незважаючи на всі дії, які відбуваються навколо вчителів, з боку чиновників, вони все ж таки не мають стимулу якісно працювати та професійно зростати.

“Враховуючи низьку оплату праці, зрівнялівку в нарахуванні зарплати, відсутність реальних критеріїв оцінки роботи педагога, ґвалтування педагогічної свободи вчителя. Учитель став ніким і нічим. Груз бюрократії дотискує тих, хто лишився. Нових немає і не буде. Проаналізуйте результати прийому на педагогічні спеціальності останніх трьох років”, – написав у дописі Лікарчук.

Читайте також:  Я підхопила ковід, працюючи вчителем у школі. Так от, пане Президенте, коли мені стало зле, я звернулась за допомогою.. Але...

Також він звернув увагу на роботу над помилками після PISA–2018, яка, на його думку, не була зроблена. За словами освітнього діяча, “шоу” після оприлюднення результатів закінчилось і все повернулось до своєї колії.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.