facebook

Посадові оклади за ЄТС 2024: як виглядає тарифна сітка

Працівники більшості установ бюджетної сфери в оплаті праці залежать від єдиної тарифної сітки (ЄТС). Що це таке, якими будуть розміри посадових окладів у 2024 році — читайте в матеріалі Фактів ICTV.



Що таке ЄТС та для чого вона потрібна
Єдина тарифна сітка — це сукупність тарифних розрядів та відповідних ім тарифних коефіцієнтів, за якими визначається розмір тарифних ставок при оплаті праці залежно від кваліфікації працівників, тяжкості та складності виконуваних робіт.

Як зазначає юрист та адвокат Ростислав Кравець, єдина тарифна сітка дозволяє встановити посадові оклади для різних видів посад (розрядів) на основі посадового окладу, що встановлений для першого тарифного розряду. Саме розмір окладу для першого тарифного розряду має ключове значення, бо всі інші оклади перераховуються на основі тарифних коефіцієнтів на базі цього базового тарифного окладу.

Єдина тарифна сітка використовується, як правило, сферами освіти, культури та спорту, частково в системі охорони здоров’я та іншими бюджетними установами. Однак ЄТС не застосовується для службовців місцевого самоврядування, державних службовців, поліції та ЗСУ. Для них посадові оклади встановлюються постановами профільних відомств або Кабінетом міністрів.

Посадові оклади за ЄТС 2024
Міністерство фінансів України повідомило прогнози щодо показників для складання бюджетних запитів на 2024-2026 роки. Щодо посадового окладу працівника І тарифного розряду єдиної тарифної сітки Мінфін озвучив наступний прогноз:

з 1 січня 2024 року — 3 195 грн;
з 1 липня 2024 року — 3 600 грн;
з 1 січня 2025 року — 3 766 грн;
з 1 січня 2026 року — 4 030 грн.
Кожен працівник бюджетної сфери має встановлений для нього тарифний розряд, якому відповідає певний тарифний коефіцієнт та певний посадовий оклад. Загалом ЄТС складається з 25 розрядів.

Читайте також:  Чи знизяться для українців зарплати у Польщі: експерт дав відповідь

ЄТС із першого січня по 31 грудня 2024 року буде виглядати наступним чином:

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.