facebook

Чи буде карантин в школах під час війни: в МОЗ озвучили відповідь

У зв’язку зі зростанням захворюваності на коронавірус та інші респіраторні вірусні інфекції в Україні введення карантину цієї зими цілком можливе.



Про це заявив головний санітарний лікар, заступник голови МОЗ Ігор Кузін.

“Якщо подивитися за такими загальними нормами, то карантин під час зимового періоду цілком можливий. І в багатьох регіонах він застосовувався як у “доказовий” період, так і швидше за все застосовуватиметься навіть і зараз”, – розповів Кузін.

За його словами, традиційно з кінця вересня починається зростання рівня захворюваності на респіраторні інфекції серед усього населення. Тому, зазначає Кузін, для таких регіонів, якщо там перевищення епідемічного порогу, застосовуються локальні протиепідемічні заходи.

Він нагадав, що до повені в період масової захворюваності на респіраторні країни закривали навчальні заклади. Карантин тоді продовжувався до двох тижнів.

“Після того, як коронавірусна інфекція була прибрана з груп особливо небезпечних інфекційних захворювань, і після того, як загальний карантин у країні було припинено і, по суті, скасовано цю норму єдину, яка зараз залишається працездатною. Тобто якщо перевищується епідемічний поріг ( а він вважається сумарно “ковід + грип + інші респіраторні вірусні інфекції”), у такому разі за рішенням місцевої влади можуть бути застосовані локальні протиепідемічні заходи, – сказав Кузін.

За його словами, заходи стримування поширення вірусних інфекцій вживатимуться на місцях.

“Чи буде це закриття шкіл? Чи це буде масковий режим, наприклад, у тому ж громадському транспорті? Чи буде це обмеження якоїсь торгівлі? Чи будуть це якісь норми? Ці рішення мають приймати місцеві епідеміологи. І так само це відповідальність місцевої комісії ТЕБ та НС (комісії з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій), яка розглядає такі ситуації та приймає фінальні рішення. Тому це цілком можливо”, — сказав лікар.

Читайте також:  Карантин в Україні подовжать: все, що потрібно знати про обмеження до липня

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.