facebook

Нова мобілізація у 2024 році: жодних шансів для ухильників

В Україні з 2024 року зміняться умови мобілізації.



Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний в одному з недавніх інтерв’ю заявив, що одним із військових пріоритетів для України є нарощування резервів. У зв’язку з цим стало відомо, що буде з мобілізацією в 2024 році, пише zaborona.com.

Залужний зазначив, що країна-агресор не змогла скористатися своєю значною перевагою в людських ресурсах, оскільки кремлівський диктатор боїться, що це може спровокувати політичну кризу.

Але й Україна має обмеження щодо можливостей тренування резервів на своїй території. Залужний зазначив, що немає можливості легко звільняти солдатів, яких відправляють на фронт. Крім того, є ризик, що росія завдасть удару по навчальним центрам.

Для посилення мобілізаційних потужностей в Україні буде впроваджено такі зміни:

Залучати велику кількість громадян до військового резерву;
Створити автоматизовану систему контролю та обліку підготовки українців до військової служби та національного спротиву;
Розширити перелік категорій громадян України, придатних до призову на навчання або для участі у бойових діях;
Впровадять у діяльність органів військового управління Єдиний державний реєстр призовників, військовозобов’язаних та резервістів “Оберіг”;
Введення практики бойового стажування передбачає напрям для нещодавно мобілізованих і навчених військовослужбовців до досвідчених фронтових підрозділів для їх підготовки.
Одне із нововведень — Єдиний електронний реєстр уже частково працює. Основою мають стати дані єдиного реєстру виборців України та бази даних інших державних органів.

Також Головнокомандувач ЗСУ не уточнив, на які категорії громадян планують розширити призов. Але він визнав, що в українському законодавстві є прогалини, які дозволяють громадянам ухилятися від мобілізації. Нині право на відстрочку мають 15 категорій громадян, але цю кількість можуть суттєво звузити.

Читайте також:  Невиносuма бiль та втрата! На війні поліг командир роти з Івано-Франківщини Михайло Підлетейчук

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.