facebook

Побоюватися лише ТЦК було помилкою: список тих, хто може вручати повістки, значно розширився

В Україні розширили список осіб, які можуть вручати повістки
У період дії воєнного стану в Україні уповноважені вручати повістки певні особи, і ніхто, крім них, не має такого права. Про це розповіла адвокат Тетяна Козян, повідомляє “РБК-Україна”.


Хоча точних правил вручення повісток в Україні не встановлено, цей процес має певні особливості, що регулюються законодавством. Відповідні нормативно-правові акти включають:

Закон України “Про мобілізацію та мобілізаційну підготовку”;
Постанова Кабінету Міністрів України “Про затвердження Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів”.
“Перша повістка, що вручається, як правило, призначена для уточнення військово-облікових даних, а також для оновлення інформації в Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних і резервістів щодо особи й, при необхідності, оновлення військово-облікових документів. Ці повістки готуються виключно співробітниками територіального комісаріату та служби призову, отже, їх також мають вручати вони”, – пояснює юрист.

Важливо також упевнитися, хто вручає повістку. Передача повістки особою, яка не має відповідних повноважень, може бути законною підставою для відмови від її отримання.

У новому порядку передбачено кілька категорій осіб, які можуть вручати повістки призовникам, військовозобов’язаним та резервістам про явку за викликом до територіальних військових комісаріатів та служби призову.

Таким чином, вручати повістки військовозобов’язаним мають право лише:

представники територіального військового комісаріату та служби призову, співробітники Служби безпеки України, підрозділи Зовнішньої розвідки України;
представники органів місцевого самоврядування (виконавчих органів сільських, селищних та міських рад);
керівники підприємств, установ, організацій, де працюють військовозобов’язані;
керівники багатоквартирними будинками.
“При цьому уповноважені особи не мають права входити до житла особи без її згоди з метою вручення повістки”, – наголошує вона.

Слід зазначити, що згадані категорії осіб що неспроможні самостійно видавати повістки. Вони можуть лише передати документ після відповідного розпорядження про необхідність явки конкретних військовозобов’язаних у військкомат від територіального військового комісаріату та служби призову.

Читайте також:  Настає обвал фронту: Арестович зробив різку заяву. Подробиці

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.