facebook

Яким буде навчання з 1 вересня 2023 в областях України

В Україні триває підготовка до нового навчального року. У низці закладів освіти вже готові укриття, у яких діти та вчителі зможуть сховатися у разі ракетної загрози.



Залежно від безпекової ситуації, в областях з 1 вересня запустять три формати шкільного навчання – очний, онлайн або змішаний. Рішення про організацію освітнього процесу ухвалюють обласні військові адміністрації та засновники закладів освіти.

Яким буде навчання з 1 вересня 2023 року в областях України – зібрано у матеріалі Фактів й доповнено інформацією з офіційних джерел.

Київ та область

У столиці 240 тисяч школярів навчатимуться офлайн. За даними КМДА, це в 2,5 рази більше, ніж минулого року, коли лише 94 тисяч батьків вирішили відправити дітей на офлайн-навчання.

«На сьогодні 417 шкіл із 420 мають укриття, у яких нам вдалося забезпечити майже 190 тисяч місць. Тобто в тих школах, де охочих навчатися більше, ніж місць в укритті, діятиме змішана система навчання. Зокрема, можливе використання такого механізму, як друга зміна, або перемінне офлайн/онлайн-навчання, проте – лише для учнів старших класів. Початкова школа буде навчатися виключно офлайн», – наголосив заступник голови КМДА Валентин Мондриївський.

Щодо Київщини, то протягом 2022-2023 років у 884 закладах освіти відремонтували об’єкти цивільного захисту та найпростіші укриття. Продовжується робота над облаштуванням ще понад 150 укриттів і у більшості роботи завершуються.

«Крім того, закупили 45 шкільних автобусів, щоб підвозити дітей до навчальних закладів. 18 автобусів уже передали громадам, ще 27 – передамо впродовж вересня» – поінформував очільник КОДА Руслан Кравченко.

Полтавська область

У новому навчальному році школи Полтавщини приймуть майже 136 тисяч учнів, з них понад 5 тис. – із родин ВПО.

Читайте також:  У навчальній програмі відбудуться зміни: які предмети оновлять у 2024 році

«З 1 вересня діти отримуватимуть знання у 522 закладах загальної середньої освіти. Під час обласної серпневої конференції педагогічних працівників вкотре акцентували на важливості офлайн-навчання. Воно не лише покращує якість знань, а й допомагає соціалізувати та всебічно розвиватися», – повідомив очільник ОВА Дмитро Лунін.

За його словами, громади доклали чимало зусиль, аби школи були максимально забезпечені доступними укриттями. Нині цей показник – 95,4%

Львівська область

На Львівщині лише сім шкіл із 1 093 розпочнуть новий навчальний рік на дистанційному навчанні, повідомив голова ОВА Максим Козицький.

«Шкільну освіту у нашій області здобуватимуть понад 294 тиcячі дітей у 1 093 закладах. Лише сім закладів освіти не обладнані укриттями, тому в них діти навчатимуться дистанційно. Школи, в яких учні навчатимуться очно або за змішаною формою, для укриття використовують 1 199 об’єктів», – написав Козицький у Facebook.

Херсонська область

Навчальний рік на Херсонщині буде онлайн через постійні обстріли військ рф. У такому форматі навчатимуться майже 69 тисяч школярів у 190 закладах освіти.

«На жаль, відкрити двері шкіл для учнів поки що немає можливості. На заваді постійні обстріли російських терористів. Ми не можемо наражати дітей і освітян на таку небезпеку. Було ухвалено рішення про запровадження дистанційного навчання у всіх 190 навчальних закладах Херсонщини», – повідомив заступник начальника Херсонської ОВА Ярослав Шанько.

Запорізька область

У Запорізькій області навчальний рік стартує у дистанційному форматі, а надалі – залежатиме від безпекової ситуації.

За словами очільника ОВА Юрія Малашка, 61% закладів освіти в області мають найпростіші укриття, та на сьогодні безпекова ситуація не дозволяє розпочати змішану форму навчання.

«Є такі види озброєння, за яких ракета летить до нас 40-42 секунди. За цей час діти не зможуть дістатися укриттів. Тому на сьогодні ухвалено таке рішення. У разі, якщо безпекова ситуація мінятиметься, будемо переглядати», – сказав Малашко на брифінгу.

Читайте також:  «Учительське ЗНО» успішно склали 1172 педагоги з 1622

Миколаївська область

До очного навчання на Миколаївщині станом на 17 серпня 2023 року підготовлені 75 закладів освіти. З 1 вересня в області переважно навчатимуться дистанційно.

«Школи, які юридично і фізично готові до відкриття, це стосується не найпростіших укриттів, а дійсно бомбосховищ і радіаційних укриттів – це 75 об’єктів із тисячі з чимось. З огляду на безпекову ситуацію, зараз триває обговорення, вираховуємо потенційно небезпечні зони, в яких буде важко зреагувати на повітряну тривогу», – сказав очільник Миколаївської ОВА Віталій Кім.

Харківська область

17 шкіл на Харківщині, ймовірно, розпочнуть навчання в змішаній формі, а всі інші – онлайн.

«Разом ми маємо 1603 заклади освіти дошкільної, шкільної, вищої, професійно-технічної. Лише 3% шкіл – це 17, можливо, розпочнуть навчальний процес в змішаній формі за наявності укриттів. До них додаються ще 5 вишів та 12 професійно-технічних закладів. Це саме той перелік, який майже готовий до змішаної форми, там укриття відповідають відповідно нормам. Всі інші – розпочнуть навчання онлайн», – повідомив заступник голова ХОВА Євген Іванов.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.