facebook

Мобілізація в Україні: названо категорії чоловіків, які можуть служити в тилу

В Україні триває мобілізація, у рамках якої до армії призивають військовозобов’язаних чоловіків віком до 60 років. Деяке категорії можуть служити у тилу – їм надається таке право, на відміну від усіх інших.



Мобілізація в Україні: названо категорії чоловіків, які можуть служити в тилу – today.ua
Військовозобов’язані українці масово отримують повістки, проходять навчання та вирушають на фронт. Більшість із них не має можливості обирати місце проходження служби. У законі “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” зазначено, хто може залишитися у військовій частині, а не опинитися на передовій.

Місце проходження служби можуть обирати особи, які мають відстрочку від мобілізації, але вони самостійно вирішили захищати Батьківщину. Йдеться про добровольців, які пишуть відповідні рапорти. Серед осіб, яким надається право на службу у тилу:

багатодітні батьки (мінімум трьох неповнолітніх дітей);
чоловіки, які самостійно виховують неповнолітню дитину, яка не має матері (померла, або вважається безвісти зниклою і не бере участі у вихованні);
батьки, усиновлювачі чи опікуни неповнолітніх дітей з інвалідністю;
чоловіки, які виховують дитину з тяжким захворюванням (ДЦП, цукровий діабет тощо);
чоловіки, які виховують дитину з інвалідністю І чи ІІ групи;
чоловіки, які доглядають хворих найближчих родичів: батьків або чоловіка/дружину;
чоловіки, які виховують дітей-сиріт;
чоловіки з батьками чи дружиною з І чи ІІ групою інвалідності.

Останній пункт нещодавно змінили. Тепер можна втратити право опіки та відстрочку від мобілізації, якщо громадянин з інвалідністю має інших працездатних дітей, які не підлягають призову. Це може бути дочка. Також є обов’язкова умова: потрібно проживати з особою, яка потребує постійного догляду.

Читайте також:  Перемога України над окупантом: мольфар назвав точний рік

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.