facebook

Дехто з українців може вийти на пенсію в 50 років: які умови і що для цього потрібно

Якщо ви потрапляєте у цю категорію, потрібно звернутися в орган Пенсійного фонду за місяць до 50-річчя або упродовж трьох місяців після.



Достроковий вихід на пенсію до досягнення пенсійного віку можливий для багатодітних батьків. При цьому скористатися таким правом може не лише багатодітна матір, а й батько дітей. Проте, згідно з законом, вийти на пенсію достроково зможе лише один із них, а не обоє.

Відповідний закон 2040-IX діє в Україні вже майже рік. Він набув чинності з квітня 2022 року і розширив список українців, які можуть вийти на пенсію достроково. Про умови оформлення пенсії у такій ситуації нагадали у Мінреінтеграції.

Вийти на пенсію достроково мають право багатодітна матір та багатодітний батько, які народили п’ятьох або більше дітей. Жінка за таких умов зможе оформити пенсію у віці 50 років, якщо у неї є не менше 15 років страхового стажу.

До чоловіка трохи більші вимоги – він може вийти на пенсію в 55-річному віці за умови наявності стажу не менше 20 років. Нагадаємо, зараз в Україні пенсійний вік становить 60 років для жінок і 65 років для чоловіків.

Також право на достроковий вихід на пенсію також мають матері та батьки осіб з інвалідністю з дитинства. У цій ситуації вимоги до віку і стажу такі ж, як і до багатодітних батьків.

Як оформити дострокову пенсію
Для того, щоб вийти на пенсію достроково, потрібно подати заяву в орган Пенсійного фонду не раніше, ніж на місяць до досягнення встановленого віку (50 років для жінок і 60 для чоловіків) або не пізніше, ніж за три місяці після досягнення цього віку.

Читайте також:  Репарації для українців – кожному по мільйону доларів на руки: з'явилися подробиці про закон

Якщо подати заяву до того, як виповниться вказаний вік, то виплати почнуть надходити одразу після досягнення цього віку.

Які документи потрібні для дострокового виходу на пенсію
В орган Пенсійного фонду потрібно занести наступні документи:

документ, що засвідчує особу;
документ, що засвідчує страховий стаж;
свідоцтва про народження дітей або їх паспорт.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.