facebook

“Наша розвідка все відпрацьовує”: Подоляк оцінив загрозу нового нападу на Україну з Білорусі

Росія хотіла б, щоб Білорусь відволікла хоча б частину сил і засобів України на себе.



Радник голови Офісу президента Михайло Подоляк заявив, що на території Білорусі зараз немає ударного угруповання, яке могло б здійснити новий наступ на Україну.

Про це він розповів в ефірі телеканалу FREEДОМ.

“Так, Росія перекидає туди мобілізованих (до Білорусі – ред.). Частина цих мобілізованих йдуть на ті чи інші полігони, інструктори їх навчають, а потім вони повертаються на Запорізький або Донецький напрямок. Туди перекидаються в основному елементи протиракетної і протиповітряної оборони. Це ракетні комплекси “Бук”, “Тор”, відповідно, ракетні комплекси С-300 і так далі. Тобто Білорусь зміцнює саме цю частину своєї оборони, як вони кажуть”, – зазначив він.

Подоляк також зазначив, що армія Республіки Білорусь проводить, як вони кажуть, імітаційні дії, коли переганяють збройні сили з одного полігону на інший. Таким чином вони імітують підвищену активність саме військового компоненту.

Крім того, він проаналізував ситуацію, що склалася в Білорусі, з точки зору інтересів України.

“По-перше, це все видно неозброєним оком, і не тільки нам. По-друге, наша розвідка активно відпрацьовує і оцінку психологічного стану, і оцінку боєздатності, і оцінку злагодженості і кількості або обсягу тієї чи іншої зброї. На сьогоднішній день є дані, які нам дозволяють судити про те, що ударних угруповань не створено. Критичного обсягу військовослужбовців не зібрано і так далі. Проте звичайно ж Білорусь може розглядатися як країна, яка повинна буде взяти участь у сухопутній операції для того, щоб розтягнути наші війська, і для того, щоб відвернути нашу увагу від пріоритетних напрямків – Запорізької, Донецької, Луганської або Херсонської (областей – ред.). Безумовно, такі сценарії є”, – пояснив він.

Читайте також:  "Росія усвідомлює безглуздість своїх агресивних дій": Подоляк про 4-й раунд переговорів

Він зазначив, що Росія хотіла б, щоб Білорусь відвернула хоча б частину сил і засобів України на себе. Однак в цьому питанні є дуже важливі психологічні моменти.

“Якщо пан Лукашенко в перші два-три тижні для себе не прийняв рішення брати участь в кампанії, коли власне і він був упевнений в тому, що Росія нас з вами поставив на коліна, то зараз брати участь в свідомо програшної кампанії – це значить просто підписати відразу собі довічний термін. Тобто сісти поруч на лаві підсудних разом з Путіним, Патрушевим, Ковальчуком і так далі. Я не думаю, що настільки спритна людина, якою є Олександр Григорович Лукашенко, не розуміє цього”, – зазначив Подоляк.

Він також наголосив, що армія Білорусі не набагато краща на полі бойових дій, ніж росіяни.

Ми бачимо, як поводиться на полі бою російська армія, і вже тим більше ми розуміємо, що білоруська армія не набагато в кращу сторону буде відрізнятися від Росії. А це означає, що для якогось ефективного наступу на територію, де є ліси, болота і так далі, треба мати надзвичайно об’ємне угруповання, насичене бронетехнікою, бойовими машинами піхоти, артилерією, авіацією і так далі. Всього цього немає, і все це може бути ефективно знищено нашими оборонними рубежами”, – резюмував Подоляк.

Загроза нового наступу з Білорусі
Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко зібрав нараду з військовими і силовим блоком, на якій обговорюють нещодавню раптову перевірку бойової готовності армії і перекидання частини техніки ближче до кордону з Україною.

Полковник ЗСУ в запасі Роман Світан пояснює, що така активізація з боку Білорусі не схожа на наступ, проте це схоже на підготовку провокації, яку можуть здійснити російські військові або члени приватних військових компаній на кордоні між Білоруссю та Україною.

Читайте також:  Призупинення наступу: терміновий наказ Путіна Шойгу - залишилося 6 днів

За даними Інституту вивчення війни, Росія демонструє ознаки підготовки наступу з Білорусі. Експерти кажуть, що створення польового госпіталю в Білорусі під час спільних навчань з російською армією є ознакою того, що Росія може атакувати з цього напрямку.

У Міноборони Німеччини прогнозують повторний наступ Росії на Україну у квітні 2023 року, і він, можливо, буде неминучим.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.