facebook

Пропозиція нафти перевищуватиме попит

Ціни на нафту впали нижче 50 доларів за барель на тлі збільшення пропозиції та міцного долара.

1666407


Світовий попит на нафту зростає найвищими за останні п’ять років темпами, але і в 2016-му його перевищуватиме надлишкова пропозиція. Такими є висновки нового звіту Міжнародної енергетичної агенції (МЕА).

Наразі попит стимулюють зростання світової економіки та низькі ціни на нафту, вважають експерти МЕА.

“Хоча відновлення балансу на ринку явно почалося, процес, очевидно, триватиме і у наступному році, оскільки і у 2016 очікується надлишок пропозиції, а відтак, світові запаси і надалі поповнюватимуться”, – цитує Reuters звіт МЕА.

Погляди експертів неурядової організації збігаються із розрахунками американського уряду, який напередодні зменшив прогноз видобутку через те, що низькі ціни на нафту обмежують прибутковість видобутку сланцевих покладів.

Ціни на нафту впали нижче 50 доларів за барель на тлі збільшення пропозиції та міцного долара.

Напередодні Світовий банк спрогнозував, що нафта наступного року подешевшає на 10 доларів за барель. Це відбудеться після зняття санкцій з Ірану і появи на ринку додаткових обсягів нафти.

Серед тих, хто найбільше втратить від цього, у Світовому банку називають Росію, значна частина бюджетних доходів якої надходить від експорту енергоносіїв. За підрахунками банку, втрати Росії можуть сягнути 34 млрд дол. Поки що падіння цін на нафту вже потягло за собою чергове різке падіння курсу рубля.

Чинники Ірану і Китаю

Експерти МЕА також враховують фактор Ірану. Там вважають, що після зняття санкцій Іран може досить швидко, впродовж лише кількох місяців, наростити видобуток на 730 тис барелів на день. Відтак, якщо у липні цього року Іран видобував близько 2,87 млн барелів нафти на день, то за кілька місяців видобуток може зрости до 3,4-3,6 млн барелів.

Читайте також:  «Ліки від раку та червоні гроші»: що чекає світ у 2021 році, — страшне пророцтво Ванги

Раніше міністр енергетики Ірану заявляв, що як тільки санкції скасують, Іран здатен збільшити видобуток на 500 тис барелів на день, а через кілька місяців – на 1 млн барелів. В Ірані також очікують, що після зняття санкцій міжнародні інвестиції у нафтову галузь країни можуть становити до 200 млрд дол. до 2020 року.

14 липня у Відні “шістка” (США, Німеччина, Франція, Великобританія, Китай і Росія) та Іран досягли домовленості про зняття західних санкцій, запроваджених у 2012 році, в обмін на відмову Ірану від ядерної програми. Серед іншого, цю угоду має ратифікувати Конгрес США, а відтак, її запровадження може затягтися до кінця цього року.

Ще одним чинником, який “тисне” на нафтові ціни, є зменшення попиту на нафту з боку Китаю через уповільнення економіки цієї країни та ослаблення юаню. У липні Китай спожив на 4% менше нафти, ніж у червні.

У МЕА очікують подальшого уповільнення попиту в Китаї у другій половині 2015 року.

Джерело: ВВС Україна

Шукайте деталі в групі Facebook