facebook

Українці у воєнний час мають працювати до 12 годин на день: як змінилися права

В Україні на час воєнного стану змінилися вимоги до роботодавців, а також обмежили права працівників. Попередньо попередивши, будь-якого українця можуть перевести з 40 до 60 робочих годин на тиждень (що відповідає 12 робочим годинам за 5-денного робочого тижня).



Про це йдеться у роз’ясненні Ліга.Закон. “Насамперед нагадаємо, що ст. 6 Закону України “Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану” № 2136-IX від 15.03.2022 р. передбачає, що нормальна тривалість робочого часу працівників у період воєнного стану не може перевищувати 60 годин на тиждень”, – йдеться у публікації.

Однак, якщо роботодавець ухвалив рішення збільшити тривалість робочого часу з 40 до 60 годин, він повинен попередити про це працівника. Адже йдеться про зміну суттєвих умов праці. У Державній службі України з питань праці повідомили, що в період дії воєнного стану норми ч. 3 ст. 32 КЗпП та інших законів України про повідомлення працівника про зміну суттєвих умов праці за два місяці не застосовуються. Тому про такі зміни не потрібно попереджати працівників у двомісячний термін.

Тобто фактично попередити співробітника про те, що замість 8 годин він має працювати 12, можна будь-якої миті. Також варто зазначити, що на час війни скасовується покарання за невчасну оплату праці.

Читайте також:  Проходитиме техогляд по-новому: водіїв попередили про масштабні нововведення

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.