facebook

Природні антитіла чи вакцинація: що дає надійніший захист від штаму «Omicron»

Новий штам «Omicron» краще обходить антитіла, сформовані після хвороби, ніж ті, що з’являються завдяки вакцинації.



Про це свідчать результати дослідження медичного факультету Університету Британської Колумбії, яке опублікували у журналі Science, передає Фіртка.

Так, «Omicron» може обходити антитіла як вакцинованих, так і невакцинованих. Проте, у людей, у яких антитіла сформувалися після хвороби, більше шансів захворіти та важче перенести захворювання, ніж у вакцинованих.

«Отримані дані дають можливість розробити ефективніші методи лікування цього варіанта. За допомогою аналізу механізмів, через які вірус проникає в клітини людини, ми зможемо розробити ефективніші способи лікування, які порушують цей процес і нейтралізують вірус», — зазначив автор дослідження доктор Шрірам Субраманіам.

Враховуючи ці дані, вчені підкреслили, що вакцинація є найкращим засобом захисту проти COVID-19 при будь-якому штамі, включаючи й «Omicron».

Нагадаємо, медики пояснюють, що стрімке зростання захворюваності обумовлене поширенням штаму «Omicron», який швидко передається та має симптоми звичайної застуди. Вірус вражає всі вікові категорії населення, зокрема і дітей.

Якими є симптоми штаму «Omicron»

У Міністерстві охорони здоров’я України розповіли, що наразі ще тривають дослідження нового штаму, проте вже можна виокремити симптоми, які найчастіше зустрічаються у хворих:

нежить (73%);
головний біль (67,5%);
втома (63,5);
чхання (60%);
біль у горлі (59,6%).
Водночас не виявили суттєвої відмінності від симптомів штаму «Delta», який наразі домінує в Україні. У разі зараження на цей штам, разом із вказаними вище симптомами, також спостерігається кашель (43,5%), хриплий голос (35,7%), озноб чи тремтіння (30%), лихоманка (29,4%), втрата/спотворення нюху та/або смаку (23,7%) тощо.

Попри те, що симптоми «Omicron» здаються схожими на застуду, новий штам також може спричиняти тривалі наслідки для здоров’я, госпіталізацію та летальні випадки. Через стрімке поширення нового штаму у небезпеці перебувають ті, хто не пройшов принаймні базового курсу вакцинації проти COVID-19.

Читайте також:  Україна пройшла Великдень без сплеску коронавірусу: Ляшко озвучив гарні новини

При появі будь-яких симптомів ГРВІ у першу чергу варто звернутись до свого сімейного лікаря. Той, своєю чергою, має надати скерування на тестування на COVID-19. До результатів тестування та під час видимих симптомів варто не відвідувати місць загального скупчення людей та дотримуватись режиму самоізоляції.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.