facebook

В Україні можуть скасувати регулювання тарифів на газ

В Україні можуть скасувати регулювання тарифів на газ. Це означає, що всім споживачам, включаючи і побутовий сектор, газ продаватимуть за ринковими цінами. Це призведе до того, що тарифи на газ для населення зростуть у кілька разів.



 

Виходячи з тих цін, які зараз складаються на європейському ринку газу, тарифи на газ можуть зрости у 5-7 разів. Щоправда, наразі уряд не висловлює таких ініціатив. Натомість дедалі частіше голоси про відміну держрегулювання тарифів на газ лунають із табору газових трейдерів.

Зокрема президент Асоціації “Газові трейдери України” Андрій Мізовець заявив, що низька ціна, за якою Нафтогаз продає населенню газ, не дозволяє компанії навіть покрити вартість ренти. Через це вона катастрофічно втрачає прибуток. Загалом, низькими тарифами на газ для населення уряд заганяє у кут вітчизняну газодобувну галузь.

Тому Мізовець вважає, що уряд повинен відмовитись від регулювання цін на газ для будь-кого, включаючи і населення. Натомість треба надавати українцям, які не впораються з високою ціною на газ, адресну підтримку. При цьому Нафтогаз та інші газовидобувні компанії повинні всім продавати газ за ринковою ціною та вкладати виручені гроші у газовидобуток.

Президент Асоціації газових трейдерів зробив таку заяву під час ток-шоу, організованому Energy Club.

Крім того, він вважає, що рішення уряду щодо надання газу за зниженою ціною для підприємств, які виробляють соціально значущі продукти, також було помилкою. Їм, як і населенню, треба надавати адресну допомогу.

“Якщо в нас не справляються наші виробники соціально значущих продуктів з навантаженням, хоча тут теж є маніпуляції та лукавство, то, напевно, треба допомагати насамперед їм, а не рубати ту гілку, на якій тримається наша газодобувна галузь… Це чергове популістське рішення , яке не має нічого спільного з ринковим підходом і, на жаль, державне регулювання дедалі більше проникає на ті шматки ринку газу, які ще залишились”, – каже Мізовець.

Читайте також:  В Україні різко піднялися тарифи на газ: інфографіка з цінами по областям

До речі, приватні газовидобувні компанії вже заявили, що через те, що їх зобов’язали продавати 20% свого видобутку виробникам продуктів за зниженою ціною, вони будуть змушені скоротити видобуток газу на 1 млрд кубометрів. Загалом це схоже на те, що газовидобувні компанії намагаються “викрутити руки” державі, аби диктувати свої умови. Тепер крок у відповідь – за владою.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.