facebook

Чи можуть забрати квартиру, чи авто за борги під час війни: Роз’яснення Мін’юсту

У Мін’юсті розповів, що загрожує боржникам під час воєнного стану.



Державна виконавча служба продовжує свою роботу. Попри воєнний стан в Україні, у боржників можуть вилучити нерухомість. Про це повідомив заступник міністра юстиції Андрій Гайченко, пише “РБК-Україна”.

“Що стосується автомобілів та нерухомості, ми на загальних підставах… проводимо”, – сказав він, відповідаючи на запитання про конфіскацію автомобілів та квартир.

За словами Гайченка, є деякі особливості щодо військовослужбовців та оплати комунальних послуг.

“Якщо це звичайні борги, або якщо людина накопичила стільки несплачених адмінштрафів, що для цього потрібно машину чи квартиру. Так, ми це можемо зробити, і ми це робимо”, – наголосив він.

Проте Гайченко зазначив, що законодавство про боржників було пом’якшене під час війни в Україні, дозволяючи їм витрачати 13 тисяч гривень на місяць із заарештованих рахунків. Також Гайченко повідомив, що зараз в Україні приблизно 2,5 мільйона боржників.

“На сьогодні у нас постійно, і так було і до війни, у нас плюс-мінус 2,2-2,5 млн одночасних виконавчих проваджень”, – сказав він.

Нагадаємо, що Кабінет міністрів представив у Верховну раду законопроєкт щодо цифровізації виконавчого провадження з метою закрити хитрощі для боржників.

За цим законопроєктом пропонується вводити арешт на депозити. На вимогу судового виконавця, банки повинні припиняти дію депозитних договорів, інформуючи виконавця про суму депозиту, та згодом використати ці гроші для погашення боргу.

Територіальні органи МВС відмовлятимуть у реєстрації автотранспортних засобів, якщо власник перебуває в Єдиному реєстрі боржників. Цей захід вже існував раніше, однак він був удосконалений у цьому законопроєкті.

Читайте також:  Поліціянти евакуювали автомобіль, яким керувала нетвереза дівчина без прав (фото)

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.