facebook

Світ на межі кaтастрoфи: на ЗАЕС сталася пожежа, відключений 6-й енергоблок

Сьогодні, 5 вересня, відразу після від’їзду місії МАГАТЕ, внаслідок обстрілів території навколо Запорізької АЕС військами РФ сталося відключення від мережі 6-го енергоблоку. Про це у Telegram повідомив “Енергоатом”.



Зазначається, що протягом останніх трьох днів армія РФ здійснює інтенсивні обстріли поблизу ядерного об’єкта.

“В результаті було пошкоджено та відключено лінії електропередачі (ЛЕП) 750 кВ ЗАЕС – Дніпровська, 330 кВ ЗАТЕС – Каховська та ЛЕП 330 кВ ЗАЕС – Мелітополь. Також пошкоджено АТ 750/330 кВ ЗАЕС. Інші лінії вузла ЗАЕС/ЗАТЕС отримали пошкодження “, – йдеться у повідомленні.

Сьогодні, 5 вересня, внаслідок пожежі, яка сталася через обстріл, було відключено ЛЕП 330 кВ ЗАТЕС – Феросплавна (остання лінія, що з’єднує вузол ЗАЕС/ЗАТЕС з енергосистемою України).

“Як наслідок – було розвантажено та відключено від мережі 6-й енергоблок, який зараз живить власні потреби ЗАЕС”, – йдеться у повідомленні.

На те, що сталося, вже відреагував міністр енергетики України Герман Галущенко

“Щойно основна частина місії МАГАТЕ виїхала із ЗАЕС – і станція знову знеструмлена. Світ знову на межі атомної катастрофи. Деокупація ЗАЕС та створення демілітаризованої зони навколо неї – це єдиний шлях забезпечити ядерну безпеку”, – додав Герман Галущенко.

Раніше президент України Володимир Зеленський заявляв про те, що російська армія використовує ЗАЕС як прикриття для обстрілу сусідніх міст та районів (наприклад, Нікополя). А також для тиску на міжнародне співтовариство.

“Окупанти обстрілюють і саму станцію, щоб тиснути на Україну та на всіх у Європі, на світ. Вони хочуть, щоб світ виявив слабкість, щоб світ здався і перестав підтримувати Україну. Ось для чого Росії радіаційний шантаж”, – сказав президент.

Читайте також:  Росія готує чергову провокацію на Запорізькій АЕС - розвідка

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.