facebook

Корисно для вчителя: 10 розширень GOOGLE CHROME, які стануть у пригоді кожному

Чи можна уявити роботу сучасного вчителя без використання інтернету?, – про це йдеться у матеріалі ВСЕОСВІТА.

Навряд чи. Адже практично щодня в мережі ми шукаємо цікавинки для уроків, переглядаємо вебінари, користуємося розробками електронних уроків, тестів та вебквестів. Усе більше шкіл переходять на електронний формат ведення звітності із залученням хмарних сервісів та інше.

Інтернет надзвичайно спрощує наше життя та сприяє професійному зростанню, якщо використовувати його сервіси із користю. Пропонуємо 10 розширень у межах браузера, які неодмінно стануть у пригоді кожному педагогу.

Google Перекладач
Це розширення дозволяє автоматично безпосередньо у вікні браузера перекладати іншомовний текст, наприклад, на українську. Це надзвичайно зручно, якщо вам потрібно знайти інформацію на іншомовних сайтах, а ви не володієте відповідною мовою. Звісно автоматичний переклад буде недосконалий, однак з його допомогою можна зрозуміти загальний сенс інформації.

Тобто переглядаючи сторінку будь-якого сайту англійською, китайською, італійською чи будь-якою іншою мовою, після натискання на іконку плагіну «Перекласти сторінку», сервіс автоматично замість оригінала покаже текст українською чи іншою налаштованою вами мовою.

StayFocusd
Цей плагін стане справжньою знахідкою для тих, кому періодично важко сконцентруватися. Щоб не прокрастинувати, зависаючи у Facebook, YouTube чи інших подібних сайтах, можна обмежити доступ до них упродовж часу, який ви запланували присвятити роботі.



Це розширення дозволяє встановити добовий часовий ліміт, перевищивши який, ви не зможете зайти на відповідні сайти з будь-якого гаджету чи девайсу внаслідок синхронізації пристроїв.

FireShot
За допомогою цього розширення можна робити миттєві скриншоти з будь-яких вебсторінок. Є можливість копіювати цілком усю сторінку, видиму її частину або окрему область. Готові скриншоти можна швидко відредагувати – обрізати, додати написи чи стрілочки.

Читайте також:  Освітній хаос: шкільна реформа позбавляє українських дітей можливості навчатися в 10-11 класах

Функціонал дозволяє обрати тип файлу, в якому зберігати скриншоти за замовчуванням (pdf, png або jpg), а також налаштувати додаткові опції зберігання.

Mailtrack
Цей сервіс дозволяє простежити, чи був прочитаний адресатом відправлений вами електронний лист. Плагін взаємодіє з вашим акаунтом Gmail та автоматично показує, коли саме був прочитаний відправлений вами лист і скільки разів.

Це надзвичайно зручно у тих випадках, коли адресат не надає зворотного зв’язку, а інформація, яку надає плагін, дозволяє упевнитись, що лист дійшов та не загубився у теці зі спамом.

Chrome Capture
За допомогою цього плагіну з будь-якого відео можна дуже просто робити GIF-файли високої роздільної здатності безпосередньо на сторінці браузера.

На відміну від функціонала YouTube, у межах якого також можна створювати анімовані зображення, Chrome Capture не залишає на ілюстраціях водяний знак програми, а також дозволяє створити гіфку тривалістю до 10 секунд з будь-якої частини довільного фрагмента відео.

Окрім того, сервіс аналогічним чином дозволяє створювати і скриншоти. Готові файли можна редагувати, змінюючи розмір, додаючи стрілочки, значки, малюнки та написи.

Alarm, Timer and Stopwatch
Цей інструмент дозволяє встановлювати у межах браузеру на вашому гаджеті або девайсі таймер, будильник чи секундомір, кожен з яких після спливання часу подасть відповідний сигнал.

Це надзвичайно зручно для роботи, наприклад, якщо ви встановлюєте собі чи учням обмеження на виконання певного типу роботи під час звичайного чи онлайн-уроку.

Custom Cursor
Цей плагін може стати класною фішкою для онлайн-уроків. З його допомогою звичайний курсор можна змінити на чудернацьку фігурку: починаючи від милого сірого котика чи іншої тваринки до світлового меча Дарта Вейдера.

Плагін має велику бібліотеку, курсори в якій відфільтровані за темами. Окрім того, кожен охочий може додати власні ідеї зображень. Для цього необхідно завантажити ілюстрацію на прозорому фоні розміром 128х128 пікселів.

Читайте також:  Нардепи вимагають підвищити зарплату педагогам: офіційне звернення до прем'єр-міністра

Bitmoji
За допомогою цього розширення можна створити мультиплікаційного героя-емоджі на основі власних світлин. За допомогою таких ілюстрацій можна додати елемент креативності під час вашої взаємодії з учнями в цифровому середовищі.

Наліпки-емоджі можна використовувати для привертання уваги під час уроку, емоційного зворотного зв’язку під час онлайн-конференції чи перевірки онлайн-тестів школярів.

За допомогою інтуїтивно зрозумілої системи налаштувань з використанням бібліотеки додаткових елементів можна максимально наблизити свого віртуального двійника до вашого реального образу.

Як створити власні емоджі на основі фото та ідеї їхнього використання в навчально-виховному процесі ми розповідали в окремому матеріалі.

LanguageTool
Цей інструмент здійснює в автоматичному режимі перевірку текстів на наявність орфографічних, лексичних та пунктуаційних помилок, а також пропонує синоніми до будь-якого слова у тексті.

Ресурс підтримує понад 25 мов, зокрема й українську.

AdBlock
Цей сервіс призначений для автоматичного блокування реклами в інтернет-просторі – банери, спливаючи вікна, відеорекламу на Facebook та інших сайтах. Це допомагає не лише більш сконцентровано працювати, не відволікаючись на непотрібну інформацію, а й сприяє підвищенню загальної швидкості завантаження вебсторінок.

Окрім того, сервіс захищає конфіденційність користувачів, блокуючи файли cookies, мета яких відстежувати та збирати усі відомості про роботу кожного окремого користувача в мережі інтернет, а саме: текст в рядку пошуку, сайти, які відвідуються, місцеперебування користувача та інше. На основі цих відомостей система автоматично пропонує відповідному користувачеві рекламу, а плагін AdBlock блокує таку можливість.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.