facebook

Позбуваємось радянщини: в Україні школи пройдуть транформацію (ФОТО)

В Україні школи пройдуть своєрідну трансформацію. Заклади освіти втратять “радянський присмак” і не матимуть зелених стін, червоної підлоги й холодних коридорів.

Про це повідомив Віцепрем’єр Михайло Федоров.

Як змінять школи в Україні

Федоров зазначив, що оновити треба не тільки зміст та сенс освіти, а й самі приміщення шкіл. Учні там проводять значну частину свого часу, саме тому важливі умови, у яких вони навчаються й формуються як особистості.

Простір впливає на мислення. Сьогодні більшість шкіл в Україні побудовано за п’ятьма типовими радянськими проєктами. Зазвичай, це старі радянські приміщення. Саме тому разом з партнерами та за кошти донорів вирішили розробити концепції трансформацій таких типових шкіл,– розповів посадовець.

Типова українська школа після трансформації може мати такий вигляд:



Теперішня ситуація в Україні змушує шукати альтернативні способи навчання. Такі як дистанційна ліцензована школа “Оптіма”, яка забезпечує якісний і безперервний навчальний процес навіть при форс-мажорних обставинах.

У межах пілоту планують за такими проєктами відбудувати 5 шкіл, які пошкоджені через війну і вже потребують ремонту. Федоров уточнив, що у цих закладах освіти зміниться після реалізації проєкту:

буде безбар’єрність незалежно від мобільності учнів чи викладачів;
школярі та вчителі зможуть малювати на стінах коридорів, змінювати освітлення, температуру в класі та переставляти меблі під свої потреби;
діти зможуть подрімати в комфортних зонах усамітнення, створювати власні проєкти, вирощувати рослини на подвір’ї чи збирати роботів у майстернях;
безпека – якісні заокруглені укриття без темних закутків.
Порахували, що трансформація коштує на 30% дешевше, ніж нове будівництво. Далі пілотні школи стануть прикладом для повоєнної відбудови. Я вважаю, що школи не мають нагадувати приміщення лікарні. Вони мають бути схожими на маленький офіс Google чи Netflix, на місце, де народжуються проривні ідеї та мрії,– зазначає Федоров.

Читайте також:  Зможуть викладати ветерани: в українських школах хочуть запровадити нові предмети

Він також додав, що реформа освіти триває на повну. Вже реанімували реформу НУШ, упроваджують нові технології, трансформують профтехи, запускають реформу фінансування вищої освіти та виводять учнів у безпечний режим офлайн-навчання.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.