facebook

Під Одесою школярка потрапила до реанімації через небезпечну іграшку в шлунку

До України дійшов черговий небезпечний челендж із соцмереж. Полягає він у тому, що діти та підлітки ковтають дрібні магніти. Опинившись у шлунку, сторонні тіла можуть призвести до небезпечних наслідків і навіть смерті.

Під Одесою школярка потрапила до реанімації через небезпечну іграшку в шлунку: мама розповіла подробиці

Докладніше про це читайте у матеріалі OBOZREVATEL.

Дівчинка потрапила до реанімації
Про те, що донька проковтнула магніти й через три дні опинилася в лікарні, розповіла мама четвертокласниці з Чорноморська Одеської області Марія Смирнова. Дівчинці провели складну операцію, оскільки магнітики в організмі дитини почали притягуватися один до одного, ніби склеюватися через стінки внутрішніх органів, ушкоджуючи їх. Наразі школярка в реанімації, у неї ушкоджені кишківник, 12-пала кишка та шлунок.

“У четвер (18 листопада) вночі доньці стало погано. Тоді вона зізналася батькові, що протягом трьох днів ковтала магнітики – такі дрібні різнокольорові кульки, вони в магазинах називаються неодимові магніти. Спочатку вона проковтнула одну кульку, наступного дня другу, а в четвер уже дві. Сьогодні вона нам сказала, що вона десь бачила, як ці кульки хлопчик клав на язик, імітуючи пірсинг. Нашій дочці 10 років, вона розумна і смілива дівчинка, вона не шукає гострих відчуттів. Думаю, тут не обійшлося без підбурювання. Тим більше, що в нас у будинку таких іграшок немає, ці магніти до школи принесла однокласниця й роздавала всім охочим”, – розповідає OBOZREVATEL мама потерпілої дівчинки.

Магніти склеїлися в організмі дитини


Школярці лікарі тричі робили рентген, щоб зрозуміти, де знаходяться ці магнітики. На знімку видно, що всі чотири кульки склеїлися і вишикувалися в ряд. Причому між ними пролягають тонкі стінки внутрішніх органів.

“Лікарі нам сказали, що максимум дитина може проходити з такою кулькою добу, а наша донька три дні з ними ходила і зізналася лише, коли їй стало погано. Ми хочемо попередити всіх батьків, що ці магніти не іграшка! Хоча вони вільно продаються в магазинах, з них конструюють будиночки, замки тощо, але вони надто небезпечні для дітей”, – каже Марія.

Читайте також:  Порошенко: Перемир'я не працює, треба посилювати санкції проти РФ

Утворюють пролежні та дірки в організмі
Хірург з Івано-Франківська Олег Ткачук зазначає, що магніти можуть бути навіть небезпечнішими за інше стороннє тіло в організмі людини.

Неодимові магніти небезпечні для дітей

“Справа в тому, що магніти, притягуючись один до одного в організмі, здавлюють тканини внутрішніх органів, утворюючи так звані пролежні. Потім у цих місцях утворюється перфорація, дірка простіше кажучи. Потенційно це може бути смертельно небезпечно. Тому дуже важливо вчасно побачити і провести операцію з видалення таких сторонніх тіл з організму”, – пояснює хірург

Знайти порозуміння з батьками однокласниці, яка принесла такі магнітики до школи, поки що не вдалося. За словами Марії Смирнової, мама дівчинки заявила, що ніхто їхню доньку ковтати силоміць не змушував.

“Ми б на їхньому місці вже оббили всі пороги квартири постраждалої дитини, запропонували б допомогу. Але у відповідь ми почули лише грубість. Звичайно, продовжимо розбиратися в школі, з психологами”, – каже мама постраждалої дитини.

Діти калічаться у різних країнах
Уже три роки завдяки відео з TikTok серед дітей і підлітків мають популярність такі неодимові магніти. Діти кладуть одну кульку на язик, а другу під язик. Таким чином здається, що у людини зроблено пірсинг.

У Великій Британії б’ють на сполох, там лише за останні три роки було 65 випадків, коли діти проковтнули ці кульки, а потім опинилися в лікарні.

Наприклад, півторарічні близнюки проковтнули магнітні кульки, куплені старшим дітям. Як наслідок, лікарі виявили в організмі однієї дитини 23 кульки, які утворили петлю всередині її кишківника. А у другої – чотири. Обом були проведені термінові операції.

Але не в усіх дітей такі випадки закінчуються добре. У вересні цього року в Британії 9-річний хлопчик брав участь у небезпечному челенджі та проковтнув багато кульок, йому видалили апендикс, тонку кишку та частину товстої кишки.

Читайте також:  Як франківська IT-компанія «Webmil» програмує розвиток міста

Національна служба здоров’я країни у березні цього року вже випустила попередження про небезпеку таких магнітних кульок. В Англії навіть виступають за те, щоб заборонити продаж так званих “творчих магнітів”.

Представники TikTok заявляли, що видалили відео з небезпечним челенджем, зараз знайти його в цій соцмережі неможливо.

Що радять фахівці
Віцепрезидент Української асоціації психоаналізу Володимир Мамко пояснює поведінку дітей та підлітків.

“Діти, підлітки починають вписуватися в сучасне життя. Такі соцмережі як TikTok – для них це товариський голос ззовні. Він пропонує зробити щось “для приколу”. А якщо “для приколу”, то дітям це доступно. Станцювати, заспівати, облитися водою, ще щось – це доступно, легко. Добре вчитися або заробляти – це для них занадто складно, це вимагає зусиль і часу. А тут така гра в дорослих. Але у них ще не вистачає ресурсу оцінити всю інформацію, наслідки, оскільки в них ще немає життєвого досвіду. І коли голос з TikTok каже “роби як я” – він робить. Як результат, така біда”, – каже Мамко.

Дитяча психологиня Олена Дейнеко радить уже з раннього шкільного віку пояснювати дітям зокрема й небезпеку соціальних мереж. Оскільки самі вони ще не здатні обробити весь потік інформації, що виходить звідти.

Вони дуже залежні від оцінок оточення, своїх однолітків, старших дітей, і самі ще дуже наївні. Ось якщо в соцмережах хлопчики і дівчатка кладуть на язик магнітик, це прикольно, круто, треба спробувати. Якщо сказали, що можна проковтнути і нічого не буде, то можна. Тому потрібно бути ближче до своєї дитини, частіше проводити з нею разом час, розповідати про свій досвід і контролювати дітей. Не нав’язливо, але ви повинні знати, чим зайнята дитина, що її хвилює, з ким вона дружить у тому числі і в соцмережах”, – каже Дейнеко.

Читайте також:  “Красуня” шукала в мережі багатого чоловіка. Отримана відповідь Генерального директора банку її приголомшила!

На жаль, це вже не перший челендж із соцмереж, який призводить до сумних наслідків. До цього діти ковтали капсули для прання, пили ліки. А також проводили розіграш – просили однолітка підстрибнути і в цей час робили йому підніжку. Так, людина падала з висоти і травмувалася. Були й смертельні випадки, коли дитина навіть розбила голову.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.