facebook

Українцям обмежать вік для отримання накопичувальних пенсій: кому та скільки доведеться щороку відкладати із зарплати

Накопичувальну пенсію в Україні хочуть запровадити вже з наступного року, проте взяти участь у накопичувальній програмі зможуть не всі. Міністр соціальної політики України Марина Лазебна розповіла, що лише ті громадяни, які зараз не старші 35 років, зможуть починати платити внески із зарплат та відкладати собі на старість.

Українцям обмежать вік для отримання накопичувальних пенсій: кому та скільки доведеться щороку відкладати із зарплати - today.ua


Решта громадян продовжуватиме отримувати пенсії за солідарною системою, з урахуванням свого віку та трудового стажу, адже вони не встигнуть накопичити достатню суму для щомісячних пенсійних виплат. Уряд ще думає над тим, щоб дозволити таким громадянам брати участь у накопичувальній системі, і, виходячи на пенсію, вони могли б забирати свої накопичення одномоментно.

Накопичення пенсії передбачає, що людина безпосередньо зі своєї зарплати платитиме відсоток від неї разом із роботодавцем та отримуватиме бонусний відсоток від держави. Відрахування українців у рахунок накопичувальної пенсії підвищуватимуться поступово – від 1% до 2% протягом трьох років. Стільки ж перераховуватиме держава на конкретні накопичувальні рахунки громадян.

Міністр фінансів Сергій Марченко розповів, які внески потрібно буде сплачувати громадянам у рахунок своєї майбутньої пенсії. Щороку відсоткова ставка збільшуватиметься.

у 2023 році -1% від заробітної плати;
у 2024 році – 1,5% від заробітної плати;
у 2025 році – 2% від заробітної плати.
Держава у свою чергу додатково фінансуватиме внески з держбюджету на паритетних умовах:

2023 року – 1%;
2024 року – 1,5%;
2025 року – 2%.

Читайте також:  Українцям розповіли, як можна збільшити пенсію

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.