facebook

“Пенсія зміниться радикально вже скоро, насуваються масштабні нововведення”: від чого тепер залежатиме розмір виплат в українців

Українці, навіть ті, що зараз отримують середню зарплату, не можуть розраховувати на велику пенсію. Їхня розрахункова пенсія буде нижчою за середній рівень. Ще гірші справи у тих працівників, які офіційно працюють за мінімалку. Їм гарантовано законом лише мінімальну пенсію.



Як інформує “biz.today.ua”, такі низькі пенсії уготовані українцям через те, що в Україні вкрай низький коефіцієнт заміщення зарплати пенсією. Коефіцієнт заміщення – це та частина зарплати, яку людина отримуватиме, вийшовши на пенсію. На сьогодні вона становить близько 29%. Тобто якщо, умовно кажучи, ви зараз отримуєте зарплату 10 тисяч гривень, то можете розраховувати лише на пенсію приблизно 2900 гривень.

Отримувачі середньої зарплати матимуть приблизно 4500 гривень пенсії. А за мінімальної зарплати розмір розрахункової пенсії буде мінімальним. На сьогодні мінімальна пенсія становить 2093 гривні. Отже тим, хто отримує мінімальну зарплату, доведеться дотягувати розрахункову пенсію до мінімальної, оскільки нижче за мінімальну пенсію платити не можуть відповідно до закону.

А от щоб заробити 10 тисяч пенсії, потрібно мати офіційну зарплату понад 33 тисячі гривень.

Причому навіть такі маленькі пенсії українцям рік від року буде дедалі важче отримати. Адже зараз щороку зростає вимога щодо страхового стажу, необхідного для отримання пенсії у 60 років. І якщо цьогоріч потрібно мати, як мінімум, 30 років страхового стажу, то вже 2028 року, щоб вийти на пенсію у 60, знадобиться 35 років стажу.

А в нашій країні через високий відсоток тіньової зайнятості далеко не всі громадяни працюють офіційно. Це означає, що далеко не всі мають потрібний страховий стаж. Таким чином, вже через 4 роки кожен другий українець не зможе вийти на пенсію у 60 років. Щоправда, громадянам, які мають менший стаж, залишать можливість вийти на пенсію у 63 роки чи 65 років. Однак розраховувати на виплату вищу за мінімальну їм навряд чи варто.

Читайте також:  Повернення виплат військової "тридцятки": Зеленський відповів на петицію

Єдиний вихід – це відрахування частини заробленого на власні накопичувальні пенсійні рахунки. Тобто, та сама накопичувальна пенсія, про яку багато говорять, проте ніяк запровадити її не можуть. Але і тут є цілком реальна небезпека, що інфляція з’їсть все накопичене, і власник накопичувального рахунку до старості залишиться біля розбитого корита. Тому на сьогодні в Україні є єдиний реальний вихід – усіляко підтримувати та зміцнювати існуючу солідарну пенсійну систему і скоротити, нарешті, тіньову зайнятість.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.