facebook

Обов’язкове щеплення для працівників освіти та недопуск невакцинованих дітей до навчання

На думку Ігоря Кузіна, також необхідно впровадити відповідальність медпрацівника за поширення неправдивих відомостей про вакцинацію.



У Міністерстві охорони здоров’я вважають, що вакцинацію від основних хвороб необхідно зробити обов’язковою, зокрема для працівників освіти та сфери обслуговування. Адже останні спалахи інфекційних хвороб в Україні викликані саме недостатнім рівнем охоплення обов’язковим щепленням. Про це в інтерв’ю Ліга.Life розповів головний санітарний лікар України Ігор Кузін.

Останній спалах кору, складна ситуація з поліомієлітом, до того були випадки спалахів дифтерії – всі ці випадки об’єднує те, що була сформована велика когорта невакцинованих дітей. Вони невакциновані зокрема через активне пропагування, що вакцинуватися не треба, – пояснив Кузін.

На його думку, одночасно з обов’язковою вакцинацією необхідно впровадити відповідальність медпрацівника за поширення неправдивих відомостей про вакцинацію. Також варто посилити відповідальність за підробку довідок про щеплення.

Від факту проведення вакцинації іноді залежить навіть медична тактика, коли людина захворіє. Тому ці відомості не можна підроблювати за будь-яких обставин. В електронній системі охорони здоров’я буде окремий модуль про вакцинацію, тому підробити запис стане вкрай складно. Сподіваємося, це допоможе підвищити охоплення рутинними щепленнями й дотягувати їх до рекомендованих показників, – зазначив Кузін.

За його словами, в Україні є частина дорослого населення, для якої вакцинація має бути обов’язковою:

Це насамперед працівники освіти, сфери обслуговування. Ми не маємо допускати їх до робочих місць без щеплення.

Кузін додав, що для всіх інших забезпечити обов’язковість доволі важко, і сам процес контролю не матиме практичного сенсу. Це буде власний вибір людини.

ВАКЦИНАЦІЯ І ДІТИ

Головний санлікар радить зважати на рішення Верховного Суду щодо недопуску невакцинованих дітей до закладів освіти:

Читайте також:  У Франківську суд відмовив невакцинованій виховательці дитсадка у поверненні на роботу

Подібні норми потрібно запроваджувати у законі: не допускати до закладів освіти дітей, які не вакциновані й не мають на це об’єктивних причин, абсолютних медичних протипоказів. Вони все одно можуть обирати альтернативу – дистанційний формат абощо.

Наразі діти, які не мають рутинних щеплень, все ж можуть бути допущені до навчання, однак відповідальність у такому разі нестиме керівник закладу освіти.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.