facebook

МОН планує спростити шкільні освітні програми

У Міністерстві освіти і науки працюють над змінами до освітніх програм для базової школи.

Про це повідомив міністр освіти та науки Оксен Лісовий в інтерв’ю hromadske.ua, відповідаючи на запитання щодо необхідності спрощення деяких освітніх програм.

За його словами, «спрощення» не означає, що треба зробити програми менш якісними. Водночас необхідно створити можливість для дітей самим заглиблюватися в тему, яку вони вивчають.

«Коли ми в «Українській літературі» даємо на рік, умовно, 42 автори, то розуміємо, що діти не заглибляться у твір, якісно його не рефлексуватимуть, не матимуть часу на осмислення вчинків героїв Сьогодні штучний інтелект допомагає швидко написати будь-яке есе. Для чого ж заштовхувати дітей у ситуацію, де вони свідомо вимушені якось фальсифікувати?» – зазначив Лісовий.

Також він наголосив, що важливо, щоб діти аналізували, і щоб у них розвивалося креативне мислення та фантазія. Цього складно буде досягти, якщо перевантажувати дитину.

«Нам слід більше часу приділяти засвоєнню матеріалу – не гнати їх зашвидко, не забивати надто великою кількістю другорядної інформації, яка у нас поки що, на жаль, передбачена у програмі», – сказав міністр.

Лісовий анонсував, що спрощені програми, з яких виключать усе другорядне, з’являться для ознайомлення влітку.

«Не називаючи дисциплін, скажу так: працюємо над двома великими блоками предметів — гуманітаристика та STEM-блок (природничі науки плюс математика). Сформувалася хороша креативна команда людей, які над цим працюють. Вони вивчають освітні програми та виключають звідти все другорядне. Сподіваємося, влітку вже запропонуємо спрощені програми», – зазначив міністр освіти і науки.

Джерело:



osvita.ua

Читайте також:  У МОН планують запустити дванадцятирічку вже з 2024 року

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.