facebook

В Україні назріває “науковий переворот” – освітяни звернулися до Зеленського через глибоку кризу

Офіційний лист направлено також до Разумкова та Шмигаля
Не встиг вщухнути скандал із проникненням “рускава міра” до підручників з історії України та призначенням міністра освіти і науки Сергія Шкарлета, як з’явилася не менш гучна новина. Професори і доктора наук з усієї України, збентежені станом сучасної освіти і науки, офіційно звернулися до Володимира Зеленського, Дмитра Разумкова і премєр-міністра Дениса Шмигаля. І мова йде на тільки про корупційну складову. Подробиці дізнавалися Знай.ua.



Плагіат і “зелена вулиця” для корупції
У зверненні йдеться про “узаконений плагіат” і “кишенькові комісії”, які вже практично стали нормою сьогодення.

“Роками на державному рівні прикривається, а не викорінюється так званий “узаконений плагіат” цілої низки “дослідників”, які тривалий час перебувають або затверджуються нині на високих посадах не лише в науці, освіті, а й у державному управлінні. Натомість, створювані формально “кишенькові комісії” стабільно “не вбачають” чи “не виявляють” явних порушень. Зате, це системно виявляють і неспростовно підтверджують незалежні експерти та доброчесні дослідники”, – зазначає доктор філологічних наук, професор Микола Тимошик.

Також серед головних проблем, які просто “закатують в асфальт” найголовніші принципи освіти, автори звернення відзначають корупцію, свідоме витіснення з інформаційного простору видань українознавчої тематики і аморальну практику підготовки дисертацій.

“Такої міри деградації університетської освіти, такого цинізму, непорядності, невігластва керівництва на її вершках, такої вертикалі угодовства, гнучкошиєнства, продажності, непатріотизму, непрофесіоналізму, які подекуди ще залишаються досі не було. Не було і такого підкреслено упослідженого ставлення держави до особливо важливих, за умов не оголошеної російсько-української війни, українознавчих складових гуманітарної науки, що формують національну свідомість, духовний стрижень українців”, – зазначають автори листа.

Призначення Сергія Шкарлета, протести – фото Радіо Свобода
Підписантами звернення стали близько 20 професорів і докторів різних галузей наук з різних міст України. Це – Львів, Черкаси, Миколаїв, Житомир, Чернігів, Київ та ін.

Читайте також:  Зеленський підписав закон про скасування ЄСВ: кому пощастить

Лист – вже на першій шпальті всеукраїнського видання
За словами авторів звернення, кричущий стан сучасної освіти напряму впливає і на “європейську міграцію” молоді.

“За такої системи багато університетів продовжують практично штампувати дипломи, не підтверджені ні знаннями, ні реальними компетентностями. Носії таких дипломів – розчаровані українськими реаліями молоді й амбітні українці – усе більше поповнюють армію заробітчан на європейських та заокеанських шляхах. За такого стану національної освіти все більше українських абітурієнтів, батьки яких мають статки, виїздять на навчання за кордон”, – підкреслює доктор філологічних наук, професор Микола Тимошик.

Днями офіційний лист-звернення був опублікований і на сторінках Всеукраїнського культурологічного тижневика “Слово просвіти”.

Автори звернення закликають:

1. У якомога коротші терміни внести цю проблематику до сесійної зали Верховної Ради і провести там парламентські слухання із залученням небайдужих та обізнаних у зазначених питаннях діячів науки, освіти, культури, політиків, державотворців, представників громадських організацій.

2. За результатами таких слухань слід вжити рішучих і конкретних, а не традиційно декларативних заходів з виведення української науки й освіти з глибокої кризи, в якій вони нині опинилися.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.