facebook

“Мобілізація в Україні триває, повноваження посадовців розширено”: з’явився новий спосіб призивати досі “недосяжних” українців

Частина українців опинилися за кордоном. Хтось там працював ще до війни, а хтось перетнув кордон уже після 24 лютого 2022 року. Причому багато хто це зробив нелегально.



Як інформує “biz.today.ua”, тому зараз питання про можливу мобілізацію за кордоном – одне з найактуальніших для чоловіків, які там перебувають.

Про те, чи можуть вручити українцям повістки за кордоном, розповів юрист адвокатського об’єднання T&T Partners Владислав Юрчак.

Наприкінці 2022 року повноваження українських консульських установ, які перебувають за кордоном, були розширені. Зокрема, тепер у них такі обов’язки:

інформування українців, які перебувають за кордоном, про мобілізацію в Україні;

сприяння поверненню чоловіків призовного віку на батьківщину;

інформування українського оборонного відомства про взяття на консульський облік або зняття з обліку осіб призовного віку;

ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, які перебувають на тимчасовому консульському обліку.

Виходячи із переліченого, дипломатичні установи, які Україна має за кордоном, не мають ні права, ні обов’язку роздавати біженцям повістки про мобілізацію.

“Представники дипломатичних установ, згідно з чинним законодавством, не можуть видавати будь-які види повісток і вручати їх громадянам, які проживають за кордоном”, – зазначив юрист.

Таким чином, сьогодні нашим співгромадянам мобілізація за кордоном не загрожує. Звісно, якщо вони самі не захочуть повернутися додому і віддати батьківщині військовий обов’язок.

Читайте також:  "На нас бігло троє дикунів, тепер – шестеро": Військовий експерт вказав на серйозну помилку українців

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.