facebook

ГПУ зупинила розслідування щодо Мангера та Левіна у справі вбивства Гандзюк — «Слідство.Інфо»

Генпрокуратура зупинила досудове розслідування щодо підозрюваних в організації нападу на Катерину Гандзюк — Владислава Мангера та Олексія Левіна. Адвокати Мангера хочуть оскаржити це рішення, а сторона потерпілих вважає, що підозрювані можуть назавжди уникнути відповідальності.


Як повідомляє «Слідство.Інфо» з посиланням на постанову, яка опинилася в розпорядженні редакції, ГПУ зупинила слідство щодо головних фігурантів справи Гандзюк 16 липня.

Як свідчить документ, Генпрокуратура виокремила підозрюваних в одне провадження та зупинила його через те, що один із них, Олексій Левін, перебуває в розшуку. І щодо нього наразі немає можливості проводити слідчі дії в Україні. Рішення ухвалили на підставі статті 280 Кримінального кодексу — «у зв’язку з оголошенням його в розшук та наявною необхідністю виконання процесуальних дій у межах міжнародного співробітництва».

Слідство.Інфо зв’язалося зі сторонами процесу. І представниця родини Гандзюк, і захист Мангера підтвердили інформацію про зупинення розслідування. Обидві сторони заперечили проти такого рішення Генеральної прокуратури.

Голова Херсонської облради Владислав Мангер є підозрюваним у замовленні нападу на херсонську активістку Катерину Гандзюк. Сам він заперечує причетність до цієї справи. 24 травня 2019-го Мангеру, якому змінили підозру із «замовлення вбивства» активістки Катерини Ганзюк на «замовлення нападу», заявив, що пройшов перевірку на поліграфі.

21 червня Мангер попросив президента Володимира Зеленського про зустріч.
31 липня 2018-го херсонську активістку та радницю міського голови Катерину Гандзюк облили кислотою. Вона виконувала обов’язки керівника справами виконавчого комітету Херсонської міської ради. Жінка з опіками потрапила в реанімацію. 4 листопада Катерина Гандзюк померла в лікарні. Активісти та знайомі повідомили, що вона померла від розриву тромбу.
6 червня 2019-го Покровський райсуд Дніпропетровської області ухвалив вирок обвинуваченим у нападі на Катерину Гандзюк. Організатора нападу Сергія Торбіна засудили до 6,5 позбавлення волі, а безпосереднього нападника Микиту Грабчука — до 6 років в’язниці. Причетних до нападу Володимира Васяновича, В’ячеслава Вишневського засудили на 4 роки ув’язнення, а Віктора Горбунова на 3 роки.

Читайте також:  ГПУ оприлюднила повний список загиблих бійців під Іловайськом

Гандзюк критикувала обласне управління Нацполіції Херсонщини й інші органи влади. Восени 2017-го вона у дописі на Facebook звинуватила начальника Управління захисту економіки Нацполіції в області Артема Антощука у вимаганні від міської влади хабаря — 3% від сум усіх підрядів і тендерів. Відтак Антощук написав заяву «заднім числом», що йому нібито пропонували хабар. А згодом правоохоронці прийшли з обшуками на роботу до самої Гандзюк.

Напад на Гандзюк сколихнув українське суспільство. Українське представництво міжнародного антикорупційного руху Transparency International закликало правоохоронців до результативного розслідування атаки на Катерину Гандзюк.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.