facebook

Заміж в 12, туга за Януковичем і російські гроші: як живуть найбагатші роми України

У 12 кілометрах від кордону з Румунією в селі Підвиноградів розрісся табір ромів, який вважають найбагатшим поселенням Закарпаття. Журналістам не відразу вдалося пробратися на територію поселення, адже старійшини відмовили репортерам в перший раз, пославшись на таємницю традиційного свята.

 

Однак з другої спроби одна з сімей багатих ромів погодилася пустити журналістів в будинок і розповісти про подробиці життя. При вході в житло відразу дивує розкіш облаштування будинку, з гаража визирають кілька елітних авто, а вулиця з боку схожа на палацову.

Предки нині живих ромів оселилися тут 100 років тому, проте багатствами вони обзавелися близько 20 років тому. На розумне питання, звідки такі гроші, жителі села відповідають несподівано – в Москву їздили на заробітки, і не ким-небудь, а виконувати різні будівельні роботи. Там, за їхніми словами, платять краще, ніж в Україні.

«Ми їздимо на заробітки в Москву. Робимо дахи, сайдинг. Є фахівці по дереву, бляхарі. Працюємо в приватних будинках», – поточнив він. Всього за одну поїздку людина отримує від 900 до тисячі доларів чистими, а їздять в Москву зазвичай всією сім’єю.

Важливі питання тут приймають кілька старійшин, сім’ї яких до сих пір продовжують ділити між собою владу, але зазвичай все спокійно, – розповів місцевий житель Юрій Фаркош. Спори закінчують, винних змушують вибачитися і допомагають бідним односельчанам.



Чоловік розповідає, що має посвідчення депутата місцевої сільради, однак розчарувався у спробах щось змінити та ігнорує засідання адміністрації, хоча до закінчення його повноважень ще нескоро.

«У мене брат є, якому 67 років. Ось він був бароном! Але зараз, як і я, покаявся і хрестився. Зараз він – не барон», – відповів Фаркош на питання про наявність баронів в поселенні.

Читайте також:  У Зеленського розсекретили план повернення Криму: будемо грати першим номером

Незважаючи на сучасність жителів Підвиноградіва, в ромських родинах залишилися і деякі давні традиції. Так, наприклад, дівчат видають заміж рано – після 12 років, домовляються про весілля батьки нареченої і нареченого. Крім того, дівчата і жінки носять розкішні яскраві довгі сукні, які шиє їх місцевий «модельєр».

На проблеми ромів, за словами Фаркоша, в селі ніхто уваги не звертає. Навіть лампочки не дають, – нарікає він. Однак наостанок, хитро посміхнувшись, він з ностальгією розповів про ті часи, коли Україною керував Янукович.

«Всім людям тоді легше жилося. Москва у нас тоді була більше відкрита. Не дуже нас, українців, зараз поважають в Москві. Особливо із Західної України. “Бандерівцями” називають».

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.