facebook

ВОЄННИЙ СТАН: БЕЗ ПАНІКИ НА ТИТАНІКУ

Не встигло ще висохнути чорнило на підписаному Президентом Указі про введення воєнного стану в Україні, як Інтернетом уже посипались численні фейкові новини, панічні статуси в соцмережах,  смс-повідомленнях в месенджерах, вайберах, рекламах  – і всюди, де тільки може дотягнутись рука пересічного інтернет-користувача.

Ми уже звикли, що будь-який агресивний акт Росії проти України супроводжується інформаційними атаками. Напад на українських моряків біля Керченської протоки, що спровокував  введення воєнного стану – винятком теж не став. Як тільки воєнний стан ввели –  зграя російських Інтернет-тролів почала масово лякати страшилками українців. Власне, паніка серед людей страшніша та набагато небезпечніша, ніж воєнний стан, яким українців сумлінно намагається налякати агресор. Обсяг дезінформації, яку поширюють через інтернет, зростає так швидко, що фейкові новини починають витісняти реальні.

Популярний фейк останніх днів – смс-повідомлення  про негайну мобілізацію.

 

Такі надходили чоловікам з різних областей. Яка мета цього фейку? Знову ж таки, паніка та дестабілізація серед населення.  Але на сайті Міністерства оборони, до якого зазвичай ніхто ніколи  не заглядає, чорним по білому написано, що  необхідності в мобілізації наразі немає. Проводиться робота з резервістами першої черги, які мають бойовий досвід.




Ще один фейк, який  поширюється мережею зі швидкістю вітру – воєнний  стан буде безстроковим.

Перш ні поширювати подібного роду повідомлення, радимо уважно перечитати закони. Адже згідно зі ст.7 Закону України “Про правовий режим воєнного стану”, воєнний стан на всій території України або в окремих її місцевостях припиняється після закінчення терміну, на який його було введено. І це не обговорюється!

Наступний фейк – конфіскація майна.

За коровою і машиною прийдуть люди в камуфляжі. Звучить дуже страшно, проте малоймовірно!  У Міноборони роз’яснили, що хоча законом про воєнний стан і передбачено примусове відчуження майна та вилучання техніки і автомобілів, наразі немає такого рішення. Ніхто не має права відбирати майно в українців на територіях, де введено воєнний стан, оскільки в армії поки що досить своїх резервів. Однак, коли  виникне така необхідність в транспорті, то це питання буде додатково погоджено, в тому числі з власниками.

Читайте також:  Екс-дружина Потапа вперше розповіла про розлучення

Ну і останній фейк!  Наш  улюблений!  Котрий перевершив усі вищеописані. На фото зафіксували, як у львівському метрополітені пересуваються танки.

Думаємо, що ця інформація спростуванню не підлягає.

Закликаємо усіх українців, особливо інтернет-користувачів –  не довіряйте подібним дописам!  Шукайте потрібну  інформацію на офіційних сайтах міністерств, Служби безпеки України, сайті Президента. В час інформаційної війни  соцмережі, сторінки новинних порталів, інтернет-газети дуже вразливі до зламування та кібератак. Тому перш ніж начитатися подібного роду фейків, краще вже дочекайтесь вечірніх випусків телевізійних служб новин.

Катерина Солодка

Шукайте деталі в групі Facebook