facebook

Реєстрація авто буде в два рази дорожче і ще багато нового: МВС готує реформу

У МВС готують великі зміни в роботі сервісних центрів



В Україні скоро можуть з’явитися права з електронними чіпами, а боржникам заборонять продавати авто. МВС на своєму офіційному сайті опублікувало законопроект щодо реформування адмінпослуг для водіїв. Частина з них подорожчає, але сервіс обіцяють зробити зручніше. За словами начальника Головного сервісного центру МВС Владислава Криклія, нововведення можуть бути прийняті і вступити в силу ближче до кінця нинішнього року або на початку наступного.

Як виявилося, деякі з змін – ключові. Наприклад, водіям-новачкам або тим, хто загубив автоправа, видаватимуть посвідчення з електронним чіпом.

“Це робиться для того, щоб виключити підробку документа, – говорить Владислав Криклій. – Деякі вже обурилися, що це підвищить вартість посвідчення. Крім того, в законопроекті прописано введення нових категорій для водіїв (АМ- мопеди зі швидкістю до 50 км/год, В1 – квадроцикли, Tm – трамвай, Tb – тролейбус). Справа в тому, що Україна взяла на себе певні зобов’язання перед ЄС. У всіх країнах є такі категорії. В Європі керуються такою логікою: спершу ти вчишся керувати мотоциклом з малим об’ємом двигуна, а лише пізніше – більш серйозною технікою. Термін дії посвідчень для водіїв, які задіяні в пасажирських і вантажних перевезеннях, буде не 30 років, а п’ять (передбачається, що після закінчення цього терміну водій повинен буде пройти комплексну медкомісію, включаючи психіатра. – Авт.)”.

Не забули в МВС і про злісних боржників. Законопроект забороняє співробітникам сервісних центрів проводити будь-які операції з автомобілем, якщо ім’я його власника занесено до Єдиного держреєстру боржників. Простіше кажучи, якщо водій не заплатив аліменти, то продати авто йому буде складно. Разом з тим документ передбачає і те, що частина послуг зросте в ціні в два рази. Наприклад, реєстрація автомобіля і малотоннажного пасажирського транспорту обійдеться в суму понад 1100 грн, тоді як зараз вартість не дотягує і до 500 грн.

Читайте також:  Як перевірятимуть COVID-сертифікати в Україні: в МВС дали роз'яснення

Документ планує також узаконити створення ряду державних реєстрів: центрів спеціального навчання, атестованих автоінструкторів і автошкіл, результатів перевірки цистерн, встановлених на транспортних засобах. Мета – щоб і правоохоронці, і громадяни мали можливість оперативно перевірити, наприклад, легальність роботи автошколи або перевізника, що транспортує небезпечні вантажі.

Опитані нами водії, які мають досвід водіння більше 10 років, розповіли, що за останній рік помітили три головних мінуси у молодих автолюбителів.

“Помітно, що в автошколах вчать їх не дуже. Перше – багато хто не включає поворотів, друге – не відчувають габаритів свого авто. Тобто перед тим як заїхати в ту чи іншу арку або вузький проїзд, виходять і заміряють, вийде чи ні. Тобто досвіду замало. І третє – на складних перехрестях створюють затори. Реальний випадок з життя, коли довелося жестами показувати, куди можна було повертати на одному з таких перехресть. Особисто мені це говорить про те, що потрібно звернути увагу на тих, хто навчає водінню і приймає іспити. Напевно, важливо частіше атестувати інструкторів, підвищувати їх кваліфікацію”, – розповів нам столичний таксист Роман Скорик.

А його колега Іван Логінов говорить, що зовсім недавно мав справу з молодим молодцем, який створив аварійну обстановку на крутому підйомі.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.