facebook

Прогноз погоди в Україні на тиждень: невелике похолодання і дощі

7 травня, в понеділок опади очікуються на більшій частині країни

В Україні ще зовсім недавно не могли дочекатися весни, зате тепер, на самому початку травня – справжнє літо. Синоптики днями обіцяли, що до кінця тижня спека спаде. Сайт “Сегодня” вирішив з’ясувати, чи так це, і якою буде погода в першій половині наступного тижня.

5 травня



, в суботу на всій території України так само спекотно, повідомляє Укргідрометцентр. У західній частині країни вдень в середньому від 24 до 28 градусів тепла, в північній, центральній та східній областях – від 28 до 31 градуса, на півдні – від 29 до 32 вище нуля. При цьому в західних областях очікуються дощі з грозами.

6 травня
, в неділю дощі та грози підуть на схід, в центральну частину України. Опади очікуються на території від Чернігівської до Одеської областей. І ось саме в неділю стане відчутно прохолодніше: у західних областях це 19-23 градуси вдень, на півночі 21-23 градуси, в центральних і східних областях від 26 до 29, і на півдні від від 25 до 30 градусів.

7 травня, в понеділок опади (у вигляді невеликого дощу, місцями з грозами) вже на більшій частині країни – сухо тільки на заході України. Температура повітря в західних областях вдень – 19-21 градус, на півночі і в центрі 21-23 градуси, в східних областях 25-27 градусів, на півдні 23-27 градусів вище нуля.

8 травня, у вівторок дощі з грозами очікуються по всій Україні. Сухо тільки в самому центрі – в Черкаській, Полтавській, Кіровоградській, Дніпропетровській областях. Середня температура повітря по країні – від 20 до 25 градусів тепла.

Читайте також:  До -14 градусів та сніги: якою буде погода найближчими днями (СИНОПТИЧНІ КАРТИ)

9 травня, в середу погода залишиться практично такою ж, як у вівторок – в більшій частині країни опади, тепло, але не спекотно.

Народний прогноз погоди

5 травня – в цей день вшановується пам’ять апостолів Нафанаїла, Луки, Климента. У минулі часи помітили, що якщо 5 травня вночі буде похолодання, то ще 40 днів вранці буде достатньо холодно, пише сайт “Синоптик”.
6 травня відзначається день пам’яті великомученика Георгія Побідоносця. У цей час прилітають ластівки: “Ластівка прилетіла, скоро грім загримить”.

7 травня – в цей день вшановується пам’ять мучеників Сави Стратилата і Євсевія. За старих часів з цього дня бувало ще 12 холодів.

8 травня відзначається день пам’яті святого апостола і євангеліста Марка. У народі його називали Марк Ключник. Вважається, що Марк відає ключами від дощів. “Якщо випаде у травні три дощі добрих, то і хліба буде на три роки повних”. Якщо співочі птахи прилітають зграями – до теплого літа. Якщо в цей день спостерігалася веселка висока і крута – до хорошої погоди, якщо ж вона була низькою і пологою – до негоди.

9 травня вшановується пам’ять святителя Стефана Великопермського. Наші пращури помітили таку городню прикмету: якщо лист берези розвернувся повністю – можна саджати картоплю.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.