facebook

У Франківську знайшли скарби Довбуша. Гроші використають на будівництво нового мосту в Пасічну (ФОТО)

У суботу 31 березня в Івано-Франківську знайшли велику скриню зі стародавніми монетами, посудом і коштовностями. На думку краєзнавців, це може бути частина легендарних скарбів опришка Олекси Довбуша.
Скриню на місці будівництва нового мосту до мікрорайону Пасічна виявив заступник місцевого активіста Олексій Кайда, пише «Репортер» 1 квітня.

За словами Кайди, насправді скарб знайшли працівники наддосвідченої у цьому плані компанії-підрядника «Мостобудівельний загін-112», а сам він лише зауважив — «щось блищить». Це сталося під час забивання паль під восьму опору мосту.

Хоча проектом передбачені сім опор, міський голова Руслан Марцінків рекомендував поставити восьму. Треба все робити більшим і кращим, ніж у попередників, каже мер. Міський департамент архітектури на це, як завжди, промовчав.

Наразі скриня перебуває на експертизі. За попередніми даними, в ній знайшли золотих монет на 560 тис грн, срібних— на 700 доларів, а також посуду і коштовних прикрас на 270 млн євро. Оцінку зробили фахівці із бухгалтерії КП «Муніципальна інвестиційна управляюча компанія», повідомила прес-служба міського голови.




«Уже сьогодні можна з великою ймовірністю прогнозувати, що ця скриня виявиться частиною скарбів опришка Олекси Довбуша,
— говорить краєзнавець Іван Бондарев. — Я б на його місці теж закопав золото десь ближче до резиденції Потоцьких, бо тут ніхто не шукатиме. Може, ще закопаю».

На думку fb-експертів з усіх питань, близнюків Ігоря Жуваки та Василя Бамовського, скарби треба використати на те, щоб усі були здорові. З цього приводу в групі «Комуналка ІФ» у Facebook відбулася велика продуктивна дискусія, наприкінці якої нардеп Олександр Шевченко запросив усіх на «Буковель».

Втім, за словами міського голови Руслана Марцінківа, скоріш за все, вміст скрині продадуть з аукціону, а на виручені кошти добудують міст на Пасічну. Грошей має вистачити ще й на освітлення фасадів найцікавіших руїн Івано-Франківська.

Читайте також:  Знайти свою пристань: франківчанка Тіна Кароль висловилася про особисте і зізналася, що мріє про доньку

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.