facebook

Супрун приголомшила українців новою заявою: “Розмотайте єгипетські мумії, заощадите на бинтах”

Справжній скандал вибухнув після того, як в.о. міністра Уляна Супрун запропонувала не витрачатися на ребальзамування тіла відомого вченого, хірурга Миколи Пирогова, передає Корупція.інфо.

Нагадаємо, його тіло зберігається в музеї у Вінниці від дня смерті в 1881 році. Тобто 137 років. Видатний хірург за своє життя провів близько 10 тисяч операцій і мав славу буквально диво-рятівника. До слова, Пирогов дійсно цікавився темою бальзамування.

Микола Пирогов помер від раку. Однак забальзамувати себе він не заповідав, як кажуть деякі джерела. Забальзамувати тіло покійного для історії вирішила його вдова, Олександра Антонівна. Для цього вона направила прохання у Священний синод і отримала на це дозвіл. Його тіло зберігається в церкві-некрополі в скляному саркофазі.

Згодом українці стали забувати те, чим же Пирогов заслужив таке поклоніння. Нагадаємо, саме Микола Пирогов першим запропонував накладати гіпс на зламані кінцівки. Він створив перший атлас топографічної анатомії людини, є засновником військово-польової хірургії і першим увів використання анестезії при оперативних втручаннях.

Вчений, завдяки своєму високому статусу, домігся скасування тілесних покарань у школах. Микола Пирогов, який народився у Москві, після переїзду в Україну так полюбив місцевих жителів, що вивчив нашу мову і нею спілкувався з пацієнтами.

Микола Пирогов два дні на тиждень своєї робочої практики з ранку до вечора присвячував біднякам. Він лікував їх абсолютно безкоштовно. Кажуть, що після операції він завжди ховав руки у кишені, щоб йому не поклали в руки гроші.

Для того, щоб тіло зберігалося і далі, процедуру ребальзамування треба періодично повторювати. Перша ребальзамація проводилася через 65 років після смерті Пирогова, потім періодично повторювалася кожні 11-12 років. Однак востаннє процедуру проводили аж 18 років тому – в 2000 році.

Читайте також:  Кожна жінка повинна знати ці 12 хитрощів із бальзамом «Зірочка»!

І тут в.о. міністра охорони здоров’я вирішила запропонувати не витрачатися далі на збереження тіла Пирогова. Відповідне опитування вона опублікувала в соцмережі.



“Комісія Національного музею-садиби М.І. Пирогова звернулася до уряду з проханням дозволити ребальзамування тіла вченого. Ціна питання – 199 000 34 гривень. На ці гроші можна купити, наприклад, – більше сотні упаковок препарату для лікування гострого лейкозу. Часто є запит від регіонів на цей препарат. Або інші ліки або медичні засоби, які могли б допомогти багатьом пацієнтам. Чи Микола Пирогов захотів би, щоб гроші, які можна використовувати для лікування живих людей, витрачалися на процедуру ребальзамування, яка вже не допоможе нікому? Чи в Україні в XXI столітті бюджетні кошти повинні витрачатися на подібні процедури? Як думаєте?
” – запитала в Фейсбук Супрун.

В опитуванні перемогла з перевагою в два рази ідея пустити гроші на ліки замість ребальзамування. Однак у коментарях під постом переважно гнівні відгуки.

“У картинних галереях нашої країни зберігаються полотна видатних художників, старовинні ікони. На їх зберігання щороку витрачається багато коштів. Давайте ікони віддамо церкві, полотна викинемо, збережені гроші віддамо на ліки, …. і залишимося без спадщини. Жах, як можна було на ваги покласти абсолютно різні поняття”, – пише Ольга Грімова.

“Унікальна церква-некрополь у музейному комплексі зі світовою популярністю! Навіщо знищувати?! І я вважаю примітивною і некоректною маніпуляцією звернення від імені самого Пирогова “чи захотiв би…”, – написала Наталя Іванова.

При цьому заступник мера Дніпра Михайло Лисенко заявив, що готовий за рахунок громади його міста перебальзамувати вченого і присоромив Супрун.

Мер Вінниці Сергій Моргунов обурився: «Мене, як і, переконаний, багатьох вінничан, вкрай обурило повідомлення в.о. міністра охорони здоров’я Уляни Супрун про ребальзамування тіла видатного хірурга Миколи Пирогова. Як взагалі так можна ставити питання: чи ліки, чи ребальзамування тіла засновника військово-польової хірургії?! Микола Іванович Пирогов – це наше національне надбання в історії світової медицини. Кошти ми знайдемо, навіть не сумнівайтесь”, – написав чиновник.

Читайте також:  Стало відомо, за кого проголосували б франківці на виборах

Втім, Уляна Супрун своїм опитуванням залишилася дуже задоволена. І повідомила, що подальшим утриманням у належному вигляді мумії видатного вченого займатиметься місцева рада.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.