facebook

“Шантаж” від газовиків. Жителів “розритих” центральних вулиць змушують міняти газову трубу за власний рахунок

Благоустрій центральних вулиць, що взялися робити міські комунальники приніс жителям прилеглих будинків сюрприз у вигляді оплати за заміну газової труби. За власний кошт жильців кількох центральних вулиць змушують оплатити заміну газової труби-вводу. Якщо оплати не буде, газопостачання не відновлять.

Власне просять оплати не комунальники, адже як пояснює директор міського комунального департаменту Михайло Смушак, в тендер на ремонт вул. Лесі Українки і площі Міцкевича, не входила вартість заміни мереж приватної компанії, якою є ПАТ “Івано-Франківськгаз”. За кошти міського бюджету замінюють лише мережі комунальні.

Основний газопровід газовики замінили за свій рахунок, а ось газопроводи-води до будинків – ні, адже, як пояснюють, вони є приватною власністю споживачів.

Люди оплатити таку заміну не проти, проте обурені, чому їх не попередили про ці витрати завчасно, а поставили перед фактом після того, як відімкнули в будинку газ. Крім того, мешканці не розуміють, чому їм не виписали оплату цієї послуги поквартирно, а пред’явили загальний номер рахунка без будь-яких договорів.

Мешканка будинку по вул. Галицька, 4, де усього дві квартири, Ірина Процяк



 каже, що про відключення дізналася уже по факту, жодного оголошення на своєму під’їзді не бачила. Коли газу не було кілька днів, почала з’ясовувати в чому причина тривалого відключення і була шокована, коли побачила рахунок на більш, як 10 тисяч гривень.

Наш будинок є одним цілим і має один газопровід-ввід, проте по факту знаходиться на різних вулицях і має різні адреси. Тут є офіси, приватні квартири, аптека, навіть благодійна їдальня і яким чином всім можуть давати єдиний рахунок, як ми маємо розібратися хто і  скільки повинен оплатити за нову газову трубу? 10 днів я і мої двоє дітей живуть без газу, у квартирі 15 градусів тепла, – обурюється франківка.

Її сусід, отець Роман Дармограй, який є директором благодійної їдальні “Карітасу” пояснює, що завітав до фірми-підрядника ТОВ “Станіславгазсервіс”, яка проводить роботи по заміні газових мереж, проте там йому також виписали загальний рахунок на всіх:

Я пояснив їм, що ми заплатимо, але дайте нам окремий рахунок, інакше яким чином я прикріплю загальний до місячної бухгалтерії. Поцікавився, чи мають вони загальний список споживачів цієї труби, на що почув негативну відповідь і те, що маю їх шукати сам. Загалом з цією фірмою ми договір на заміну будь-чого не підписували і про це нас не попереджали. Ми є споживачами ПАТ “Івано-Франківськгаз”, то нехай вони і оплачують ці послуги, а потім включають це у кварплату, якось розтерміновують, а не ставлять перед фактом.

Отець Роман каже, що наразі їжу для потребуючих готують на електричний плиті, проте у їдальні холодно.

Читайте також:  20-річна дівчина за кермом авто збила маму з маленькою дитиною - страшний момент потрапив на відео

Тієї ж думки і мешканка будинку по вул. Лесі Українки, 1 Ірина Савицька, яка пояснює, що оголошення про відключення газу на три дні, а саме з 17 по 20 жовтня, бачила, проте не знала, що увімкнуть газ лише тоді, коли жильці будинку за це заплатять.

З кожної квартири чи офісу потрібно заплатити приблизно по 600 гривень. Я розумію, що таку суму може мати фірма, але хіба може одразу “подужати” її пенсіонер, якому нараховують 1500 гривень пенсії, – обурюється пані Ірина.

Мешканці також не розуміють, звідки взялася сума в 10 тисяч гривень, адже шматок труби, яку мають доєднати до будинку, на їхню думку, не сягає й півметра.

Така ж ситуація й в інших будинках, що прилеглі до площі Міцкевича.

Фірма-підрядник ТОВ “Стініславгазсервіс”, договір з якою на заміну газопроводів-вводів заключив ПАТ “Івано-Франківськгаз” ситуацію пояснює по-своєму.

Представник компанії пан Іван каже, що до сьогодні офіційних списків споживачів від ПАТ “Івано-франківськгаз” їхня фірма не отримувала. Вранці начебто відбулася якась нарада, де були представники будинку по вул. Лесі Українки, 1 – саме там розміщено один з чотирьох газопроводів-вводів. На ній жильці розповіли скільки квартир відноситься до їхнього газопроводу і пояснили, що оплатити послугу з підключення не проти. Тепер, як пояснює працівник “Станіславгазсервіс” вони розуміють скільком споживачам виставляти рахунок.

Перепитуємо, чи офіційна це інформація чи вона сформована лише зі слів двох жильців? На що отримуємо відповідь, що офіційних даних від ПАТ “Івано-Франківськгаз” не отримували.

Питання зніметься тоді, коли буде колективна заява-звернення і на неї виставлять один рахунок. А жильці вже між собою вирішать по скільки платитимуть за підключення.

Крім того, як пояснює пан Іван:

Компанія “Стініславгазсервіс” займається спеціалізованими газомонтажними роботами згідно заключених договорів, в усній домовленості про необхідність заміни газопроводу-вводу без попередньої оплати було домовлено між нами і ПАТ “Івано-Франківськгаз”. Тобто ми, як підрядна організація, пішли на те, що виконали ряд будівельно-монтажних робіт безоплатно, тобто проклали підземний газопровід-ввід діаметром 63 мм за адресою Лесі Українки, 1 та 7,  а також Площа Міцкевича 6 та 10.

До газовводу, що  знаходиться за адресою вул. Лесі Українки, 7 сьогодні мали б запустити газ, оскільки оплата по цій адресі пройшла. Як кажуть мешканці прилеглого будинку, які поки перебувають без газу, їхні сусіди не захотіла розбиратися  і заплатили загальну суму, яку було зазначено.

Читайте також:  Під Франківськом не розминулись "Лада" та іномарка (фото)

Представник газорозподільної компанії каже, що газопровід-ввід по іншій адресі, а саме Лесі Українки, 1 також буде готовий найближчим часом, проте постачання газу відновлять лише тим, хто оплатить за цю послугу.

Прокоментувати ситуацію ми попросили й представників самого ПАТ «Івано-Франківськгаз».

У зв’язку з капітальним ремонтом дороги по вул. Лесі Українки, фахівцями ПАТ «Івано-Франківськгаз» було проведено додатковий комплекс робіт по обстеженню та оцінці технічного стану розподільного газопроводу низького тиску та дворових газопроводів-вводів до житлових будинків на даній вулиці. Після детального обстеження, було прийнято рішення про необхідність заміни старих газових мереж на нові, поліетиленові. Розподільчий (вуличний) газопровід, як дворові вводи по вул. Лесі Українки прокладалися у 1957 р. потребують постійного ремонту, відповідно пошкоджується дорожнє покриття. У зв’язку з чим розподільний газопровід був внесений в План розвитку ПАТ “Івано-Франківсьгаз”.

Роботи по його заміні здійснюються за кошти газорозподільної компанії. Натомість заміна газопроводів-вводів, які є приватною власність споживачів, згідно кодексу ГРМ, повинні оплачувати їх власники – споживачі. У тарифі на розподіл газу, які є єдиним джерелом доходу “Івано-Франківськгазу”, не передбачені кошти на заміну дворових газопроводів-вводів, а тільки розподільних (вуличних) газопроводів.

Окрім того, згідно з ліцензійними умовами, ПАТ “Івано-Франківськгаз” не проводить роботи по заміні дворових вводів та не встановлює їх вартість. Заміну здійснює підприємство, що має ліцензію для проведення відповідних робіт та надає кошторис споживачам, – пояснює головний інженер Івано-Франківського відділення ПАТ “Івано-Франківськгаз” Андрій Струк.

Газовики переконують, що поквартирний список, який хоче підрядна організація, мав надати балансоутримувач будинку – компанія “Балтія-Сервіс”. Оскільки вони цього не зробили, як зазначають у ПАТ “Івано-Франківськгаз”, то сьогодні ці списки сформували самі газовики. Переконують, що фірма-підрядник розішле рахунки за підключення до газопроводу-вводу поквартирно.

Читайте також:  В Івано-Франківську за зачиненими дверима виявили труп

Натомість у компанії “Балтія-Сервіс” інформацію про те, що газовики запитували в них поквартивний список споживачів газової труби-вводу спростовують і кажуть, що їх про заміну таких мереж узагалі не попереджали.

Цікаво, що як повідомив нас представник ТОВ “Станіславгазсервіс” їхня компанія здійснює заміну газових мереж-вводів і на вулиці Вовчинецькій, на якій уже кілька місяців тривають капітальні ремонтні роботи.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.